h

Voor een fatsoenlijk pensioen: brandweer Gelderland regio-midden

13 juli 2016

Voor een fatsoenlijk pensioen: brandweer Gelderland regio-midden

In vol ornaat stonden de brandweerlieden afgelopen maandag (11 juli) in de Arnhemse raadzaal. Ze ondersteunden daarmee de mondelinge vragen van de SP over hun landelijke actie voor een fatsoenlijke pensioenregeling. De vele brandweermannen en -vrouwen staan (ook in Arnhem) 24/7 paraat om mensen en dieren in nood te helpen. Zij doen hun werk vaak onder zware omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat maakt dat zij niet op hun 67-ste pas met pensioen kunnen gaan. Dat is onverantwoord, onveilig en volstrekt ongewenst.

Foto: Gedeon Noordzij / Gedeon Noordzij

Sinds mei 2015 zijn de bonden in onderhandeling met de Brandweerkamer van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) over de herziening van het overgangsrecht FLO. Deze verandering is noodzakelijk omdat de huidige regeling door gewijzigde wet- en regelgeving (mn verhoging AOW-leeftijd en vervallen levensloopverlofregeling) niet meer uitvoerbaar is en voor de werknemer grote inkomensnadelen kent. Helaas zijn de onderhandelingen in het slop geraakt. Een zorgelijke ontwikkeling vind ook de SP.

De brandweerlieden zijn in Arnhem op 27 juni in actie gekomen om duidelijk te maken dat zij een fatsoenlijke regeling willen voor ouder brandweerpersoneel in repressieve functies. Ouder brandweerpersoneel is minder goed in staat om zijn/haar functie uit te kunnen oefenen. Eerder met pensioen kunnen gaan en daarbij ook een passend inkomen kunnen blijven genieten vindt de SP vanzelfsprekend en noodzakelijk.

De SP heeft het college van B&W gevraagd om de VNG/Brandweerkamer op korte termijn op te roepen om over de eisen van het brandweerpersoneel in onderhandeling te gaan. Verder moet men tegemoet komen aan alle redelijke wensen van het brandweerpersoneel, zodat er snel een akkoord kan worden gesloten.

Het college staat achter het werk wat de Brandweer 24/7 doet en heeft toegezegd er bij de VNG/Brandweerkamer op aan te zullen dringen de onderhandelingen met de bonden zo spoedig mogelijk weer op te starten om tot een voor de brandweer goed akkoord te komen.

De brandweer staat voor Arnhem, staat Arnhem ook voor de brandweer? Zo luidt de campagneslogan van de actievoerders. Wilt u de brandweer ook een hart onder de riem steken?

Kijk dan op hun facebookpagina

http://www.facebook.com/pages/Brandweer-Arnhem/340688772672343?fref=ts

U kunt ook contact opnemen met SP raadslid Gedeon Noordzij: g.noordzij@arnhem.nl

 

U bent hier