h

Wethouder Ritsema zoekt kritisch balans

20 september 2016

Wethouder Ritsema zoekt kritisch balans

Drie insprekers van het bewonerscommissie Braamberg uitten hun zorgen over hun conflict met het bestuur van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren Arnhem tijdens de raadsvergadering van 19 september j.l.. Dit naar aanleiding van de agendering van deze kwestie door SP en PvdA. Nu de belanghebbenden naar elkaar toe bewegen moet er nog veel duidelijk worden over de volgende stappen. Wethouder Geert Ritsema (SP) zocht in het debat kritisch naar een goede balans tussen de belangen van de huurders, het bestuur en de rol van de gemeente in deze kwestie. Hij wil graag dat er een door iedereen gedragen oplossing komt die helder is, door zoveel mogelijk huurders gedeeld wordt en juridisch correct is.

Geen informatie, geen overleg, een verdeel- en heersstrategie, verstrengeling van belangen, dat waren enkele van de typeringen waarmee de insprekers de oorzaak aangaven van hun volledig ontwrichte relatie met het huidige bestuur. Die verhouding kent een lange geschiedenis waarvan een tipje van de sluier werd opgelicht. Wat dit vooral duidelijk maakte is dat er hard gewerkt moet worden aan het hervinden van het vertrouwen. Mede dankzij een stevige positiebepaling door wethouder Ritsema lijkt het overleg vlot te komen.

De wethouder had eerder al publiekelijk zijn afkeuring verwoord over de handelswijze van het bestuur. Maar hij was ook kritisch naar de huurders: ‘u heeft deze situatie al dertien jaar laten voortbestaan.’

Aan het begin van het debat benadrukte Ritsema dat hij een opbouwend gesprek met de verschillende partijen wil. De gemeente zoekt naar haar juridische positie in deze kwestie. De statuten van de vereniging lijken daar een basis voor te vormen, hetgeen door de PvdA werd benadrukt.  Ritsema ziet nu vooral een adviserende rol voor de gemeente weggelegd. Hij wil het proces om tot een besluit te komen vooral begeleiden en bewaken. Voor de juridische ondersteuning van de huurders wijst hij naar Het Huurdershuis, die huurdersverenigingen, bewonerscommissies en stichtingen begeleidt.

De SP hecht in dit proces aan het horen van alle belangen van alle partijen, aan werkelijk overleg, een uitwisseling van alle beschikbare informatie, goede samenwerking en een duidelijke verslaglegging die voor iedereen toegankelijk is. Huurder en verhuurder hebben rechten en plichten die vastgelegd zijn (wettelijk kader) en naar behoren uitgevoerd en gehandhaafd moeten worden.

De SP gaf de wethouder een denkrichting mee voor het vervolgtraject. SP-raadslid Kusters: ‘Wij hechten zeer aan het behoud van betaalbare sociale woningen en huurwoningen voor de stad. Mochten de bewoners in gezamenlijkheid tot verkoop besluiten, dan ziet de SP graag dat dit aan een partij is die de belangen van de huurders maximaal kan waarborgen, nu en in de toekomst. Met dat in het achterhoofd zou, wat de SP betreft een woningbouwcorporatie, een toegelaten instelling dus, daar de beste partij in zijn.

Een prettige bijkomstigheid van de kwestie is volgens een van de bewoners: ‘dat we ineens met elkaar in de buurt praten over een gezamenlijk belang. Dat ik mensen spreek tegen wie ik voorgeen alleen in het voorbijgaan ‘dag’ zei.

De wethouder beloofde binnenkort met een Raadsbrief te komen waarin hij antwoord geeft op de meeste gestelde vragen en de positie van de gemeente. Met die toezegging en met de toelichting in het debat kon de PvdA haar artikel 44 vragen terugtrekken.

De SP hoopt dat de bewoners elkaar blijven vinden bij dit en andere gezamenlijke belangen en activiteiten. Immers, anonimiteit en individualisme komen het samenleven niet ten goede. 29 september vindt het eerste gesprek met de betrokkenen plaats. De SP zal de zaak nauwlettend blijven volgen.

Agenderingsverzoek:

U bent hier