h

Thema-avond vluchtelingen (in Arnhem)

6 oktober 2016

Thema-avond vluchtelingen (in Arnhem)

De basis voor deze avond is betekenis te geven aan onze plicht op te komen voor mensenrechten, op basis van  de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Die Universele Verklaring werd op 10 december 1948 aangenomen door de Verenigde Naties (VN). Om ervoor te zorgen dat de verschrikkingen van de oorlog zich nooit meer zouden herhalen. Alle landen die bij de VN horen hebben beloofd zich aan de UVRM te houden.

In Nederland respecteren wij de mensenrechten, bijvoorbeeld in onze rechtspraak en grondwet. Deze rechten krijgen wij dagelijks en je mag er voor opkomen. Het is onze plicht als mens, als SP-er, dat wij samen opkomen voor deze rechten en plichten voor iedereen, dus ook voor vluchtelingen en de kwetsbare mensen in Arnhem.

In de UVRM staan ondr meer de volgende artikelen:

Artikel 1: Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren.

Artikel 2: De mensenrechten gelden voor iedereen, waar ook ter wereld.

Artikel 3. Je hebt recht op leven, vrijheid en veiligheid.

Artikel 29: Het is onze plicht ervoor te zorgen dat ook de rechten van andere mensen kunnen worden nageleefd.

Het begint er dus mee om betekenis aan die UVRM te geven in onze eigen omgeving, in je huis, in je buurt, in je stad.

Het doel van de thema-avond is elkaar te informeren en na te denken over de actuele steun aan vluchtelingen in Arnhem. Om met elkaar in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid voor hen. En of we nog meer kunnen doen voor vluchtelingen die op andere plaatsen in nood zijn.

Als gast is mevrouw M. Willemen uitgenodigd om ons te vertellen van haar werk in Arnhem over de vluchtelingen. Zij is projectleider voor de gemeente Arnhem i.v.m. het huisvesten van vluchtelingen. We denken met haar na over hoe het met hen gaat in de opvang, en of de mensen vroegtijdig kunnen werken aan een eigen bestaan. Of zij mee kunnen doen in deze stad, of ze aan het werk kunnen en gaan, of ze de Nederlandse taal leren, of ze gaan studeren.

Na de pauze zullen we in kleinere groepen in gesprek gaan over doelen voor ons en onze gemeente, die de verantwoordelijkheid betreffen voor de doorstroom in wonen voor alle burgers, en voor het voorbereiden van goede opvang  voor nieuwe vluchtelingen. In de kleinere gespreksgroepen kan dan zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de meningen en twijfels van elk van de deelnemers.

Wij hopen van harte op een grote belangstelling van geïnteresseerde mensen. Mocht je zelf contact hebben met vluchtelingen, die interesse hebben en graag mee willen komen naar deze bijeenkomst,  nodig ze dan van harte uit, en help ze eventueel als tolk.

Als je wilt deelnemen aan de avond, meld je dan aub via arnhem@sp.nl

Wat: thema-avond vluchtelingen

Wanneer: 25 oktober

Hoe laat: 19.45 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Voor wie: alleen SP-leden en gasten

Waar: Partijhuis, dovenetellaan 5 , Arnhem

U bent hier