h

Boze biljarters komen op voor hun vereniging

11 maart 2017

Boze biljarters komen op voor hun vereniging

Foto: Marina Popova / Marina Popova

Het is al een tijdje onrustig bij biljartvereniging Petersborg. Sinds de drooglegging door de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) blijven er leden weg, neemt de goede sfeer af en staat de competitie onder druk. Tijdens een SP marktactie nam de vereniging contact met ons op. 'Kunnen jullie samen met ons nadenken over een oplossing?'

Het was niet dat zij en andere clubs op de Petersborg, een lokatie van de SWOA, een gebrek aan belangstelling hadden. Eind vorig jaar haalden zij de media al na de aankondiging van het stoppen met het schenken van een glaasje alcohol. Maar SWOA hield voet bij stuk. Hun beleid is erop gericht alcoholgebruik onder ouderen terug te dringen, een gezond leefpatroon voor ouderen te bevorderen.

Op de Petersborg wordt er gedanst, gekaart, gesjoeld, en zeker ook gebiljart. Veel leden zijn ontstemt over het besluit van de SWOA. Ze voelen zich betutteld. Er heerst verbazing. Ook de biljartvereniging deelt die mening. Zij letten juist heel goed op, ze hechten erg aan een goede sfeer en doen dit in samenspraak met de vrijwilligers die de buffetdienst draaien. Een enquete onder de mensen op de Petersborg leverde 150 handtekeningen tegen het beleid op.

'Het effect van de SWOA maatregel is dat mensen niet meer komen, thuis achter de geraniums blijven zitten', zegt dhr. Van de Kamp, wedstrijdleider en secretaris. 'En dat is precies wat we niet willen. Wij willen juist de mensen activeren. We bieden een prettige en sociale activiteit aan. We zijn laagdrempelig. En ondertussen spelen we serieus in clubcompetitie en als senioren binnen de KNBB. We hebben zelfs kampioenen hier. Onze vereniging heeft het biljarten in Arnhem op de kaart gezet.' 

'We zijn niet gehoord, er is echt niet met ons gesproken', zeggen ook de vrijwilligers. 'De SWOA praat over ons en niet met ons. Maar waarom niet? We zijn weldenkende ouderen. Welke ellende zou er met een goed gesprek niet opgelost kunnen worden? Nu staan we met de hakken in het zand. Dat was niet nodig geweest.' Maandag 12 maart spreekt de biljartvereniging in de raadzaal van Arnhem over hun zorgen. Zij willen graag een oplossing en hopen op steun.

De SP hecht sterk aan een goed sociaal netwerk in de wijk. Verenigingen zoals BV Petersborg, maar ook de kaart- en sjoelclub vormen een belangrijke schakel in dat netwerk. Het welzijn van ouderen is gebaat bij dergelijke activiteiten. Natuurlijk delen wij ook de zorg voor een gezond en verantwoord leven. Dat doe je in samenspraak met de ouderen. Mede daarom ondersteunen wij de actie. Wij zullen enkele vragen aan het college stellen.

U bent hier