h

SP wil jeugdtandarts en goede mondzorg voor iedereen

16 augustus 2019

SP wil jeugdtandarts en goede mondzorg voor iedereen

Vandaag blijkt uit cijfers van het CBS dat lager opgeleiden korter leven en minder lang in goede gezondheid dan hoger opgeleiden. En deze verschillen worden alleen maar groter. De SP in Arnhem heeft hier al eerder aandacht voor gevraagd, en vindt dat er een actieplan moet komen om deze sociaal- economische gezondheidsverschillen eindelijk terug te dringen.

‘Deze verschillen zie je terug in de stad. Tussen mensen, maar ook tussen wijken. In de ene wijk leven mensen gemiddeld langer dan in een andere wijk. Het maakt dus wel degelijk uit waar je wieg staat. En de verschillen groeien. Dat is erg schrijnend. Hier moet nu een einde aan komen, en daarom vinden wij dat er een Arnhems actieplan moet komen’, zegt raadslid Sarah Dobbe.

‘Er wordt te makkelijk gezegd, het is je eigen verantwoordelijkheid, dan moet je maar niet roken, meer sporten, gezonder eten. Maar ongezonde woningen, zwaarder werk, armoede, zorgmijden door eigen risico, dat speelt ook allemaal mee,’ zegt Dobbe. En daarom moet een actieplan niet alleen gaan over stoppen met roken en meer sporten, maar moet de gemeente ook echt een actieve rol spelen in het gericht aanpakken van de gezondheidsverschillen.

‘Natuurlijk moeten mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Maar de gemeente heeft ook een grote verantwoordelijkheid. In Arnhem gaat in sommige wijken ruim één op de drie kinderen bijvoorbeeld niet naar de tandarts, terwijl dat in andere wijken veel meer is. In andere gemeenten hebben ze bijvoorbeeld een jeugdtandarts georganiseerd. En daar gaan nu veel meer kinderen naar de tandarts. Dat gaat de SP hier in Arnhem nu ook voorstellen.’

U bent hier