h

Huurders in Presikhaaf komen in actie

8 februari 2020

Huurders in Presikhaaf komen in actie

Foto: SP

Vandaag voerden ongeveer 60 huurders van Vivare in Presikhaaf samen met de SP actie voor het opknappen van huizen. Ze hebben een Zwartboek overhandigd aan de directeur van Vivare. Van meer dan 110 huizen in de drie straten staat beschreven wat precies de klachten zijn. Sarah Dobbe, SP-raadslid: ‘Heel veel huizen in deze buurt hebben schimmel en vocht problemen. In ruim 80% van de huizen in het zwartboek. Er zijn kinderen met gezondheidsproblemen. Wij geven niet op totdat deze problemen zijn opgelost.’

Huurder van Vivare Yasmin beschrijft: ‘Ik heb zelf ook gezondheidsklachten net al veel mensen in de buurt. Het is ongezond. Maar wij betalen ook elke maand huur, dat kan zo echt niet langer. Wij zijn ook mensen en hebben recht op een goed huis.’

Eerder overhandigde de huurders al een petitie met ongeveer 150 handtekeningen uit drie straten in Presikhaaf: de Van der Goesstraat, de Van Kampenstraat en de Van Nesstraat. Vivare gaf vervolgens aan dat ze toch nog weer een gesprek wilde met de huurders. Maar wat de huurders betreft is de maat vol. De tijd van praten voorbij, en de huizen moeten nu worden opgeknapt.

De SP heeft al langer kritiek op de woningcorporaties, die te groot zijn gegroeid, zich gedragen als bedrijven en daardoor te ver van de huurder staan. ‘Je ziet dat huizen slechter worden en niet onderhouden worden, bestuurders een topsalaris krijgen, maar tegen klagende huurders wordt gezegd af ze maar een raampje open moeten zetten,’ zegt Dobbe.

Vivare gaf in reactie op de klachten aan een team klaar te hebben staan om er direct mee aan de slag te gaan. ‘Dat is natuurlijk een prachtig resultaat van deze actie. Dat hebben de huurders samen bereikt! Maar zij gaven ook heel duidelijk aan, eerst zien dan geloven. En dat is logisch.’

De SP en de huurders eisen binnen 14 dagen een reactie op alle meldingen en binnen 6 weken concrete actie om de huizen op te knappen.

Foto: SP

Foto: SP

Foto: SP

U bent hier