h

SP gaat referendum over Arnhems afvalbeleid mogelijk maken

17 juli 2020

SP gaat referendum over Arnhems afvalbeleid mogelijk maken

Als gevolg van het nieuwe afvalbeleid waarbij per afvalzak betaald moet worden, hoopt het afval zich in de Arnhemse straten op. De inwoners van Arnhem krijgen de mogelijkheid om het omstreden afvalbeleid in de stad per referendum stop te zetten. De SP in Arnhem gaat dit mogelijk maken.

SP fractievoorzitter Gerrie Elfrink: “Het nieuwe afvalsysteem veroorzaakt een enorme puinhoop in de stad. Het systeem zou alleen ingevoerd worden bij voldoende draagvlak onder Arnhemmers. Dat draagvlak ontbreekt volledig. Niet alleen het afval maar ook de onvrede in de stad stapelt zich razendsnel op. ‘Palermo aan de Rijn’ is een feit geworden. Maar het Arnhems college en meerderheid van de gemeenteraad houdt zich doof en blind voor de vele waarschuwingen en voor wat er nu in de stad gebeurt. Daarom gaan we Arnhemmers helpen zodat zij aan de noodrem kunnen gaan trekken en kunnen doen wat de gemeenteraad nalaat: Diftar stoppen en een einde maken aan Arnhem als ‘Palermo aan de Rijn’.

De SP zal bij de gemeenteraad een initiatiefvoorstel indienen waarin besloten wordt om direct de containers van het slot te halen en er voor te zorgen dat er weer een normale vuilniszak in past. Dit betekent dat er een einde komt aan het omstreden Diftar-systeem waarbij er per afvalzak moet worden betaald. De SP wil dit voorstel vervolgens per referendum aan de Arnhemse kiezer voorleggen. Het verzoek voor een referendum moet door minimaal 3000 Arnhemse kiezers ondersteund worden.
Vorige week schaarden de leden van de SP in Arnhem zich op een bijeenkomst unaniem achter het plan om dit referendum van de grond te helpen tillen. SP afdelingsvoorzitter Ronald Jansen: “Er meldden zich onmiddelijk tientallen leden spontaan als vrijwilliger aan. De mensen zijn de rotzooi en de verloedering helemaal zat. Met zijn allen gaan we Diftar stoppen.”

Op welke datum het referendum precies gehouden gaat worden is nog niet bekend. Daarvoor moeten eerst de procedures nog afgehandeld worden. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad de datum. Dat kan in het najaar zijn maar ook in combinatie met de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

U bent hier