h

Maak Arnhem weer schoon!

24 september 2020

Maak Arnhem weer schoon!

Het afvalbeleid is enorm veranderd in het afgelopen jaar. De afvalcontainers zijn op slot gedaan met pasjes en daarna is ook de opening verkleind. Iedereen moet nu betalen per afvalzak maar er past geen normale afvalzak meer in de container. Het resultaat? Er ligt op veel plekken in Arnhem afval naast de containers en op straat. Op veel plekken is dat zo ernstig dat de leefbaarheid wordt bedreigd.

Dit Diftar afvalsysteem zorgt voor afvaldumping. Veel ingezameld plastic, textiel en papier kan niet meer worden hergebruikt omdat het is vervuild met restafval. Het gaat alsnog de verbrandingsoven in.

Daarnaast heeft niet iedereen thuis de mogelijkheid tot afvalscheiding. Zeker mensen die in een klein huis wonen niet. Zij moeten daardoor veel vaker afval weggooien en elke keer 80 cent betalen. Diftar vergroot de armoedeproblematiek. De verpakkingsindustrie en de supermarkten die ons de verpakkingen verkopen worden niet aangesproken, en daardoor blijft de totale berg afval hetzelfde. Het grote verschil is dat het afval nu op straat ligt. Dat is vies en kost ons allemaal ook nog een heel veel extra geld.

Dit moet eerlijker. Met één druk op de knop gaan al onze containers weer open, de containers kunnen weer vergroot worden en we betalen niet meer per afvalzak. Afval scheiden kan dan nog steeds.

Vind jij net als vele andere Arnhemmers dat onze stad weer schoon wordt en het afvalbeleid eerlijk? Help dan om het referendum mogelijk te maken en laat je steun zien.

Wil je meehelpen? Dat kan door handtekeningen op te halen. Laat het ons weten via arnhem@sp.nl.

U bent hier