h

De petitie voor de terugkeer van de goedkope ID kaart binnen een week meer dan duizend keer ondertekend

19 april 2021

De petitie voor de terugkeer van de goedkope ID kaart binnen een week meer dan duizend keer ondertekend

De petitie die de SP in Arnhem begin deze week is begonnen tegen de prijsverhoging van 128% van het identiteitsbewijs is binnen een week door meer dan duizend Arnhemmers ondertekend.

Een identiteitskaart is een verplichte aanschaf voor iedereen en kan een behoorlijke aanslag zijn op de portemonnee. Daarom dwong de SP in 2014 af dat de prijs daarvan door de gemeente Arnhem werd verlaagd naar 27 euro. Dat is ongeveer de helft van wat het kost in andere gemeenten. Maar het Arnhems college van VVD, PvdA, GroenLinks met eerder D66 en nu Arnhem Centraal heeft de prijs nu verhoogd naar 62 euro. Een verhoging die bovendien werd weggestopt in de Arnhemse begroting.

SP fractie voorzitter Gerrie Elfrink: ‘De aanschaf van een identiteitskaart is verplicht en zou daarom zo goedkoop mogelijk moeten zijn. Deze enorme prijsverhoging is geen eerlijke politiek. Een verhoging van 128% gaat alle perken te buiten. Dit is geldklopperij. De prijs van een paspoort gaat nauwelijks omhoog, terwijl dat juist het paspoort wordt gebruikt door mensen met hogere inkomens en de identiteitskaart meer wordt gebruikt door mensen met een lager inkomen. Deze prijsverhoging komt voor hen daarom harder aan.’

De SP heeft een voorstel ingediend om de prijsverhoging terug te draaien. De komende tijd gaat de partij door met het verzamelen van handtekeningen. De handtekeningen zullen bij de behandeling van het voorstel worden aangeboden. Tekenen kan op arnhem.sp.nl/petitie

U bent hier