h

Boodschappenboete per 1 mei afgeschaft in Arnhem dankzij voorstel SP

22 mei 2021

Boodschappenboete per 1 mei afgeschaft in Arnhem dankzij voorstel SP

Foto: SP

Een enorme boete krijgen omdat je moeder je af en toe wat boodschappen geeft? Het overkwam mensen die moeten leven van de bijstand. De SP in Arnhem stelde voor daar per 1 mei een einde aan te maken, en dat is gelukt! Per 1 mei is de boodschappenboete afgeschaft in Arnhem.

SP fractievoorzitter Gerrie Elfrink: ‘Mensen die boodschappen, een verjaardagscadeautje of zakgeld voor de kinderen van oma kregen moesten nu bang zijn voor enorme boetes, soms tienduizenden euro’s.
Dat is compleet onmenselijk en doorgeslagen. Dat vond de Tweede Kamer al eerder en ik ben blij dat de SP er nu voor heeft kunnen zorgen dat deze boodschappenboete per 1 mei nu echt van tafel is.’ 

Eerder nam de Tweede Kamer al een voorstel aan op initiatief van de SP dat mensen met een uitkering giften van een bekende of een familielid niet meer op hoeven te geven als inkomen bij de gemeente, zolang het bedrag niet meer bedraagt dan 1.200 euro per jaar. De Arnhemse SP heeft daarom voorgesteld niet te wachten op de uitvoering daarvan, maar in Arnhem alvast per 1 mei te beginnen.

De SP heeft al langer grote kritiek op de participatiewet, destijds ingevoerd door het VVD en PvdA kabinet. Daardoor moesten de sociale werkplaatsen sluiten maar werd ook een doorgeslagen fraudejacht onderdeel van de wet. ‘We zagen in het toeslagenschandaal tot welk ongekend onrecht dit leidt, maar ook uitkeringsgerechtigden hebben hiermee te maken. Dit moet echt veranderen en rechtvaardiger. In Arnhem hebben we een eerste stap gezet nu de boodschappenboete van tafel is,’ aldus Elfrink.

U bent hier