h

Waardeer de schoonmakers

16 juni 2021

Waardeer de schoonmakers

Op het Arnhemse stadhuis werken schoonmakers en horecamedewerkers. Samen met veel andere collega’s maken zij het werk op de gemeente mogelijk. Met een groot verschil: de schoonmakers en de cateringmedewerkers zijn niet in dienst van de gemeente. Op de dag van de schoonmaker stelt de SP in Arnhem samen met de PvdA, Partij voor de dieren en GroenLinks voor om daar verandering in te brengen. Zij willen dat de medewerkers die dat willen en die nu voor de gemeente werken, in dienst van de gemeente worden genomen.

‘Juist tijdens de coronatijd is er meer waardering gekomen voor de cruciale beroepen, zoals de schoonmakers. Maar toch worden zij niet hetzelfde gewaardeerd als andere collega’s, omdat zij niet in dienst zijn van de gemeente,’ zegt SP-raadslid Sarah Dobbe. 

Dobbe hekelt het aanbesteden van werk dat voor de gemeente wordt gedaan. ‘De aanbestedingen leiden tot een race naar beneden, waarbij werkgevers mee moeten voor de laagste prijs. Dit gaat ten koste van arbeidsvoorwaarden, en leidt tot onzekere contracten, terwijl het om vast werk gaat,’ zegt Dobbe.  

Het stadhuis heeft twee schoonmaakcontracten, met Asita en met Scalabor en heeft de catering Europees aanbesteed aan Vitam.

U bent hier