h

Op de bres voor de buslijnen

17 september 2021

Op de bres voor de buslijnen

De SP organiseert zaterdag 18 september een bustour door Gelderland. Daarmee protesteert de SP tegen bezuinigingen op meerdere buslijnen in de provincie. In de nieuwe concept-dienstregeling voor 2022 worden verschillende buslijnen geschrapt.

In Arnhem zou onder meer de nachtbus tussen Arnhem en Nijmegen verdwijnen, lijn 8 wordt ingekort, lijn 13 door Klarendal verdwijnt helemaal, en bussen richting Apeldoorn rijden minder vaak. Deze lijn wordt veel gebruikt omdat tussen Arnhem en Apeldoorn geen treinen rijden. 

‘Dit is absurd. Een bus is een publieke voorziening, en is ontzettend belangrijk voor mensen zonder auto, of die minder makkelijk kunnen fietsen. Wat moeten zij nu doen als de bus verdwijnt? En met de buslijnen verdwijnt ook het milieuvriendelijke alternatief voor de auto, dus hiermee jaag je mensen die een auto hebben weer terug de auto in,’ zegt Sarah Dobbe van SP Arnhem. 

Vorig jaar nog trokken bewoners van Klarendal aan de bel vanwege het tijdelijk verdwijnen van buslijn 13. ‘In hun brandbrief gaven zij feilloos aan dat in de buurt veel ouderen wonen, en mensen met gezondheidsklachten die nu meer dan 500 meter moeten lopen naar een bushalte. Zij vrezen dat deze mensen geïsoleerd raken. En nu blijkt dat lijn 13 definitief wordt geschrapt. Bij dit besluit is niet gekeken naar wat de bus voor mensen betekent, maar alleen maar geld,’ zegt Dobbe. 

Twintig jaar geleden is marktwerking geïntroduceerd in het openbaar vervoer. Dobbe: ‘Maar de markt faalt. Hoe meer het openbaar vervoer verschraalt, hoe minder het een betrouwbaar alternatief is voor reizigers. Dat leidt weer tot nog minder reizigers, wat minder aantrekkelijk is voor de commerciële aanbieder, en daar verdwijnt de volgende buslijn. Mensen die geen alternatief hebben of kunnen betalen zijn de dupe.’ 

Daarom voeren we actie. Ons openbaar vervoer is van ons allemaal.

U bent hier