h

Bekende Arnhemmers doen oproep: vergeten wijken, ga stemmen!

13 maart 2022

Bekende Arnhemmers doen oproep: vergeten wijken, ga stemmen!

Verschillende bekende Arnhemmers uit de Arnhemse buurten, muziek, sport, en milieubeweging doen een oproep aan de vergeten buurten van Arnhem om te gaan stemmen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ging de helft van de Arnhemmers naar de stembus. Maar dit gemiddelde is erg scheef verdeeld: in de Burgemeesterswijk en de Hoogkamp stemde meer dan 70 procent van de mensen, maar in bijvoorbeeld Malburgen was dit nog geen derde van de mensen. En in sommige buurten, zoals in Het Broek en Presikhaaf lag dit nóg lager. Ook in Klarendal, de Geitenkamp, Kronenburg en Vredenburg gingen maar heel weinig mensen stemmen.

Gerrie Elfrink, een van de ondertekenaars en initiatiefnemers van de oproep: ‘We vonden het belangrijk om deze oproep te doen. We zien dat de buurten waar de opkomst laag is helemaal afhaken in de Arnhemse democratie. En vaak zijn dit de buurten waar meer armoede is, bewoners in slechtere gezondheid zijn, maar ook waar voorzieningen verdwijnen. We zien ook dat daar erg weinig aandacht voor is. Dat kan natuurlijk niet, dit gaat ons allemaal aan. Dus daarom deze oproep, gericht op deze wijken. Je laat toch niet iemand anders beslissen over jouw buurt?’

In de oproep staat verder te lezen dat het vertrouwen in deze buurten in de politiek is laag is en wordt steeds lager wordt. Zij voelen zich vergeten. Doordat zij niet gaan stemmen, is hun stem minder vertegenwoordigd in de politiek. De tweedeling in de stad dreigt daardoor nog meer te vergroten.

De oproep is ondertekend door jazzmuzikant en componist Pierre Courbois, SP lijsttrekker en inwoner van Malburger Gerrie Elfrink, Sjef Hamer, actief in Malburgen, Voorzitter De Leuke Linde in Klarendal Ron Onstein, Lila Ramkisoen van de Multiculturele Werkgroep Ashna, Jeroen Reussing uit Kronenburg, Jeroen en Marloes Spaander van Arnhems Peil, en wielrenner Maarten Tjallingi. Thomas Verheij, directeur beweegcentrum formupgrade Malburgen en Klarendal.

U bent hier