h

De SP geeft niet op: de kosten van de Blauwe Golven zijn in de lucht te zien

23 april 2022

De SP geeft niet op: de kosten van de Blauwe Golven zijn in de lucht te zien

Foto: SP

Slechts enkele uren was het bedrag dat het opknappen van de Blauwe Golven kost te zien op het informatiebord dat op de parkeerplaats staat. De Arnhemse SP had afgelopen woensdag met professionele belettering de kosten van 10 miljoen euro op het informatiebord erbij gezet. Razendsnel liet de VVD wethouder de informatie over de kosten verwijderen, en er werd direct met aangifte gedreigd. De Arnhemse SP vindt dat de kosten publiek openbaar te zien moeten zijn, en geeft niet op: zaterdagochtend laat de SP het bedrag boven heel Arnhem zien.

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink: ‘Het is veelzeggend dat dit stadsbestuur direct informatie over de kosten van de Blauwe Golven laat verwijderen. Waarom mag het bedrag van 10 miljoen euro niet voor Arnhemmers te zien zijn op het informatiebord? De SP vindt transparantie en openheid belangrijk, zeker als het gaat om zoveel belastinggeld van de Arnhemmers. Als het niet op het informatiebord kan, dat laten we het aan Arnhemmers op een andere manier zien.’ De kosten van het vervangen van de 1 miljoen betontegels van de parkeerplaats Blauwe Golven waren in de ochtend met een vliegtuigje zichtbaar boven Arnhem.

De SP maakt zich zorgen over zowel de transparantie en openheid van het stadsbestuur als de keuzes die in deze tijden worden gemaakt. ‘Je zou als stadsbestuur en politiek altijd zoveel mogelijk openheid moeten geven, en niet direct gaan dreigen met aangifte als iemand anders dat doet. Het vertrouwen in de politiek is al zo laag,’ zegt Elfrink.

De Blauwe Golven zijn momenteel in gebruik als parkeerplaats. Buurtbewoners gaven eerder al aan dat ze willen dat de Blauwe Golven worden vergroend. Maar voorstellen om de Blauwe Golven te vergroenen sneuvelden doordat onder andere GroenLinks, de VVD en de PvdA tegenstemden. De SP vindt het onbegrijpelijk dat is gekozen voor het vervangen van 1 miljoen betontegels van een stenen kunstwerk dat dienstdoet als parkeerplaats. Elfrink: ‘Een onbegrijpelijke keuze in een tijd dat mensen het moeilijk hebben door de gestegen rekening van energie, de boodschappen, benzine en de huur. Ook een onbegrijpelijke keuze om te investeren in een betonnen vlakte als je ook kunt vergroenen. Maar dit is de keuze die andere politieke partijen wel hebben gemaakt, dus wees dan ook open over hoeveel het kost naar de Arnhemmer.’

U bent hier