h

Aflevering #3 van podcast ‘GeSPrek in Arnhem’!

9 mei 2022

Aflevering #3 van podcast ‘GeSPrek in Arnhem’!

Foto: SP

Op zondag 8 mei waren Noud Roelen en Gerrie Elfrink te gast bij de Arnhemse kunstenares Tatjana Kirienko. Tatjana woont al enkele jaren in Arnhem, maar heeft wortels in Oekraïne. In de omgeving van Sumi heeft ze een project met Oekraïense vrouwen opgezet waarmee ze vormgeeft aan haar ‘gordijnkunst’. In ons gesprek met Tatjana werd duidelijk dat het niet alleen om kunst gaat, maar dat hier een heel rijk mensbeeld achter schuilgaat. Met haar manier van werken sluit Tatjana aan bij fundamentele waarden als gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid.

Het werd een bijzonder gesprek over kunst, maar ook de oorlog in Oekraïne kwam uiteraard ter sprake. Door haar Oekraïense achtergrond is Tatjana emotioneel zeer betrokken bij het lot van zij die lijden onder de oorlog. ‘Haar’ vrouwen in Sumi, met wie ze haar kunstgordijnen maakt, werden wekenlang omgeven door Russische troepen. Sinds twee weken zijn de Russen verdwenen – een hergroepering in de Donbas – en komt het normale leven langzaam weer op gang, maar de oorlog is nog steeds voelbaar, ook in ons gesprek.

In vergelijking met het grote leed in Oekraïne, kan lokale politiek soms wat schril afsteken. En het voelde ietwat ongemakkelijk om een brug te maken van de verschrikkingen in het oosten, naar Arnhemse kwesties. Maar op een respectvolle manier bespraken we ook de wijze waarop lokale politiek verregaand kan ingrijpen in de levens van gewone mensen. Gerrie noemde twee actuele kwesties uit de Arnhemse politiek die hier een voorbeeld van zijn: het idee om met een dwingend ‘tegelquotum’ te komen voor Arnhemse tuinen en de plannen om een hele woonwijk wellicht te slopen (Schaapsdrift/Plattenburg).

De tijd vloog voorbij, we hebben veel besproken, maar er valt ook nog steeds veel te zeggen. Daarom komen we graag nog eens terug bij Tatjana, voor een nieuwe aflevering van het GeSPrek in Arnhem. Veel luisterplezier!

 

 

                 

Klik hier om de podcast te beluisteren!

 

 

 

 

 

Intromuziek: introoutrobed.com

U bent hier