h

Slechte Arnhemse huizen worden volop opnieuw verhuurd

11 april 2023

Slechte Arnhemse huizen worden volop opnieuw verhuurd

Het staat er te slecht voor met de sociale huurwoningen in Arnhem. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in Arnhem gemiddeld 19,6 jaar en neemt elke maand gemiddeld met een maand toe. Dat blijkt uit een nieuwe tool gebaseerd op de openbare gegevens van Entree, gemaakt door data-expert Jasper Hol.

SP-raadslid Sarah Dobbe: ‘De wachttijd voor een sociale huurwoning in Arnhem is enorm lang. Als je kans wilt maken op een huis in Arnhem dan loopt je het risico een heel slecht huis te krijgen. Woningcorporaties verhuren nog steeds opnieuw woningen met label G, F of E zonder die op te knappen voordat het naar een nieuwe huurder gaat. Ook zijn de gemiddeld huren van woningen die opnieuw worden doorverhuurd hoger dan het landelijk gemiddelde.’

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7% van de woningen die in 2021 een nieuw energielabel ontving, een verkeerd label kreeg. De SP vreest dat het nog slechter gesteld is met de energielabels van de Arnhemse huizen dan de informatie van Entree laat zien. De SP wil daarom dat de huizen met spoed worden verbeterd en de huren verlaagd. ‘Je kunt je voorstellen dat in een huis met energielabel G de energierekening door het dak gaat. Als je niet bijna 20 jaar kunt wachten op een huis dan mag het niet zo zijn dat je dan maar gedwongen moet kiezen voor een slecht of ongezond huis.’

De SP komt vaker in actie samen met huurders in Arnhem voor het opknappen van hun huis. ‘We komen nog steeds veel slechte huizen tegen, met vocht en schimmel. Samen met huurders komen we in actie, en dan kan het opknappen van de huizen vaak wel. Huurders moeten veel meer zeggenschap krijgen over hun huis,’ aldus Dobbe.

Klik hier voor de Hol-tool.

U bent hier