h

SP VRAAGT OM SPOEDDEBAT VANWEGE SLUITING POLI-ZUID

12 oktober 2024

SP VRAAGT OM SPOEDDEBAT VANWEGE SLUITING POLI-ZUID

Op 10 oktober 2024 werd bekend dat Poli-Zuid, in de wijk Rijkerswoerd, gaat sluiten waarmee alle zorg verdwijnt uit Arnhem-Zuid. Dit in weerwil van de belofte die in 2019 werd gedaan nadat bewoners, samen met de SP, in actie kwamen voor behoud van het ziekenhuis en tegen de verhuizing naar Elst. Die verhuizing was niet goed voor de patiënten, maar was bedoeld om patiënten af te snoepen van het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen. Dit laat zien hoe pervers de marktwerking in de zorg uitpakt. Het Arnhemse stadsbestuur deed niets toen dit speelde en informeerde de gemeenteraad niet. Ze kwamen pas in actie na politieke druk.

Na het persbericht over de sluiting, werd door het stadsbestuur bekendgemaakt dat het gebouw gebruikt gaat worden voor de opvang van asielzoekers. Zowel sluiting van de poli, als de huisvesting van asielzoekers, gebeurde zonder dat de Arnhemse gemeenteraad, het hoogste democratisch orgaan van de stad, werd betrokken. Dit alles vormt reden voor de SP-fractie om voor 30 oktober aanstaande een spoeddebat aan te vragen. Fractievoorzitter Gerrie Elfrink: “Dit is niet alleen funest voor het draagvlak onder de bevolking voor dit soort opvangvoorzieningen, maar bovendien in strijd met artikel 169-4 van de gemeentewet, dat zegt dat het college de raad moet raadplegen bij zulke belangrijke beslissingen.” Het spoeddebat wordt mede-ingediend door de fractie van de ChristenUnie.

We zien hier hoe het stadsbestuur eerst een belangrijke voorziening in de wijk uitholt en daarna laat verdwijnen, zonder dat burgemeester en wethouders zich inspannen om dit te keren. Dat dit wel degelijk anders kan, laat het stadsbestuur in gemeente Heerlen zien: ook daar dreigt het ziekenhuis, en daarmee een essentiële publieke voorziening, te verdwijnen. Zowel de Heerlense burgemeester, als de Heerlense SP-wethouder, spannen zich daar volop in om sluiting te voorkomen en gooien daarbij al hun politieke gewicht in de strijd, ook richting de Tweede Kamer en de verantwoordelijk minister.

Vervolgens wordt zonder inspraak van de wijk én de gemeenteraad een opvangplek gecreëerd, terwijl de rijkste delen van Arnhem en Rozendaal niets, maar dan ook niets doen. Oftewel: dit college speelt publieke voorzieningen en opvang van asielzoekers tegen elkaar uit, terwijl het ook mogelijk is om publieke voorzieningen open te houden en tegelijkertijd van rijkere wijken en gemeenten hun eerlijke deel te vragen in de opvang van asielzoekers. Met het verdwijnen van poli-zuid wordt zo niet alleen een publieke voorziening afgebroken, maar wordt ook het draagvlak en de democratische legitimiteit voor de opvang van asielzoekers ondermijnd.

U bent hier