REACTIE SP ARNHEM N.A.V. SPOEDDEBAT POLI-ZUID
REACTIE SP ARNHEM N.A.V. SPOEDDEBAT POLI-ZUID
Woensdagavond 30 oktober vond op initiatief van de SP een spoeddebat plaats over de sluiting van Poli-Zuid. In 2019 spraken duizenden Arnhemmers zich duidelijk uit: wij willen behoud van publieke voorzieningen in Arnhem-Zuid. Onder druk van o.a. de SP deed het stadsbestuur toen de toezegging om zich tot het uiterste in te spannen Poli-Zuid te behouden en daar de gemeenteraad actief bij te betrekken.
Nu, vijf jaar later, moeten we concluderen dat van deze belofte weinig terecht is gekomen. Poli-Zuid verdwijnt én de gemeenteraad is tussentijds niet betrokken. Sterker nog: tijdens het debat bleek dat sinds 2019 het college zich überhaupt helemaal niet meer heeft ingespannen om Poli-Zuid open te houden. De belofte die in 2019 werd gedaan is dus gebroken, iets dat de Arnhemse SP bij monde van fractievoorzitter Gerrie Elfrink ten zeerste afkeurt.
Het was bijzonder opvallend om te merken hoe niet alleen het stadsbestuur welhaast optrad als woordvoerders van de bestuurders van Rijnstate, maar ook hoe andere partijen deze schandelijke beslissing meenden te moeten verdedigen. Zo legde Arnhem Centraal – het voormalige Zuid-Centraal – het stadsbestuur en de bestuurders van Rijnstate geen strobreed in de weg. Sterker nog: deze partij zegt altijd op te komen voor de bewoners van Arnhem-Zuid, maar nu puntje bij paaltje komt, en er een publieke voorziening uit Arnhem-Zuid verdwijnt, weet de partij Arnhem Centraal alleen maar te zeggen dat ‘we deze beslissing wel aan zagen komen’.
Kortom: ook hier zien we weer de perverse gevolgen van marktwerking in de zorg aan het werk. Er wordt een concurrentiestrijd tussen ziekenhuizen in de regio georganiseerd, waar uiteindelijk patiënten en bewoners de dupe van zijn. Het feit dat mensen uit Rijkerswoerd nu heen-en-terug anderhalf uur kwijt zijn met het steeds duurdere openbaar vervoer om het ziekenhuis in Elst te bereiken wordt voor lief genomen. Het is onbegrijpelijk dat het stadsbestuur én zogenaamd sociale partijen als GroenLinks, PvdA en ArnhemCentraal deze beslissing van de bestuurders van Rijnstate (die overigens bijna €15.000 aan reiskostenvergoeding per jaar krijgen – kunnen zij zich überhaupt voorstellen wat het betekent om voor zorg afhankelijk te zijn van steeds duurder openbaar vervoer?) blijven verdedigen en daarmee duizenden Arnhemmers in de kou laten staan.