Geitenkampers overhandigen zwartboek aan Vivare: renovatie vol gebreken
Geitenkampers overhandigen zwartboek aan Vivare: renovatie vol gebreken

Afgelopen maandag hebben bewoners van 41 gerenoveerde woningen op de Geitenkamp een zwartboek vol klachten aangeboden aan woningcorporatie Vivare. Wat begon als een hoopvolle renovatie – aangekondigd met de belofte “Samen bouwen aan een wijk waar we trots op zijn” – is volgens de bewoners uitgelopen op een teleurstellend traject vol miscommunicatie en gebreken. Na jaren van klachten over onder meer slechte isolatie, leek er eindelijk verbetering op komst, maar de uitgevoerde werkzaamheden waren minimaal en blijkbaar niet bedoeld om de gehele woning te isoleren. En daarbij laat de uitvoering van werk en de communicatie met de uitvoerders volgens de bewoners ernstig te wensen over.
Het vriendelijke ontvangst met koffie bij Vivare was goed bedoeld, maar had geenzins het effect dat de bewoners milder in hun opvatting werden, of zich de mond gesnoerd voelde. Zij kwamen met een missie en die hebben ze volbracht! In niet mis te verstane woorden hebben zij om de beurt duidelijk, concreet en uitvoerig hun persoonlijke verhaal gedaan over de wanprestaties van Vivare.
Een bewoner vertelde: “Jullie zitten hier een mooi pand met energie label A wat op weekdagen maar tot 15 uur gebruikt wordt, terwijl wij 24x7 in onze woning zijn die door jullie is “opgeplust naar energielabel D”. Je moet je schamen dat wij anno 2025 worden blijgemaakt met een energielabel D”.
Een andere bewoner voegde eraan toe: “Waarom zo’n willekeur in de uitvoering van de toegezegde werkzaamheden. Jullie aanpak heeft tot verdeeldheid in de straat geleid en daardoor voel ik me in de kou staan”.
De uitleg van de manager Realisatie van Vivare maakte met zijn uitleg het leed niet minder.
Hij verschool zich achter wetgeving die hen verplicht ervoor te zorgen dat alle 24.000 woningen die zij bezitten vanaf 2028 geen energielabel E, F of G meer hebben. Zij staan voor grote uitgaven “En het geld kunnen we natuurlijk, maar één keer uitgeven” voegde hij er ter verdediging aan toe. “Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor de bewoners die hun geld nu nog steeds moeten blijven uitgeven aan veel te hoge energierekeningen” pareerde Noud Roelen de afdelingsvoorzitter van de lokale SP afdeling.
Het gesprek werd afgerond met de toezegging dat men het zwartboek zorgvuldig gaat lezen, dat er een analyse komt van de gedane meldingen en klachten en dat de bewoners van de 41 woningen een eerste reactie binnen twee weken kunnen verwachten.
In de prestatieafspraken tussen Woningcorporatie Vivare en de gemeente Arnhem is inderdaad de afspraak te lezen om vóór 2028 álle woningen met energielabel E, F of G te verduurzamen. In de Monitor prestatieafspraken 2023 van de gemeente Arnhem wordt dit nog eens aangedikt met de uitspraak dat “Verduurzaming de hoogste prioriteit heeft.”
Maar in werkelijkheid krijgen bewoners op de Geitenkamp te horen dat de renovatie vooral bedoeld was om aan de wettelijke minimale norm te voldoen – niet om hun comfort of energierekening te verbeteren. Er wordt dus toegewerkt naar een papieren werkelijkheid, wat in de werkelijkheid betekent dat er komende winter dus gewoon weer sneeuw door de daken naar binnen blijft komen. En daarom zal de SP-fractie het Stadsbestuur woensdag 16 april om opheldering en actie vragen.