h

Nr.14 Edwin van der Burg

6 februari 2018

Nr.14 Edwin van der Burg

Niet alleen hoog op de lijst geplaatste kandidaatsraadsleden zijn gedreven SP-ers. Ook onze nummer 14, Edwin van der Burg is al jaren betrokken bij de Arnhemse SP. Tijdens acties en zeker ook tijdens deze campagne kun je Edwin in de stad tegenkomen. Hieronder zijn verhaal.

Als kandidaat gemeenteraadslid voor de SP voel ik me erg betrokken bij de strijd tegen armoede. Voor die strijd wil ik me 100% inzetten. Dankzij de SP krabbelen steeds meer Arnhemmers op uit een financiële achterstand. In 2014, aan het begin van deze collegeperiode, was de armoede in Arnhem nog hoog. Arnhem behoort samen met Nijmegen tot de gemeenten met de meeste lage inkomens van Nederland. In Arnhem moet 13,6 procent van de huishouders rondkomen met een laag inkomen. In Nijmegen is dit 12,4 procent. Dit percentage is in Arnhem wel afgenomen, want in 2013 ging het nog om 14,5 procent.

Door de inzet van de SP is er een sterkere armoedeagenda gekomen. Er zijn gesprekken gevoerd met ongeveer 25 organisaties, die in Arnhem actief zijn bij de armoedebestrijding. Het werd duidelijk dat er veel te winnen viel door meer samenwerking, vooral op de volgende thema’s:

  • Preventie, denk aan financiële zelfredzaamheid
  • Sociaal isolement, ofwel: ‘de schaamte voorbij’
  • Ervaringsdeskundigheid: bundel de kracht van de doelgroep
  • Kennisnetwerk: deel ervaringen en deskundigheid

Kinderarmoede
In Arnhem leeft meer dan 11 procent van de kinderen tot 18 jaar in een gezin dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen. Er zijn veel schrijnende verhalen. Zoals het verhaal van Gaby uit Arnhem, dat laatst in de krant stond. Gaby is de moeder van twee zoons van 12 en 14 jaar. Ze werkt twaalf uur in de week. Dat is niet genoeg om van te leven. Haar inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Met de kinderbijslag en andere toeslagen stopt ze de gaten in haar financiële huishouding.
Na aftrek van alle vaste lasten, verzekeringen en het eigen zorgrisico blijven er vijftig tot zeventig euro over om van te leven. Dan moeten er moeilijke keuzes worden gemaakt. Als je slim inkoopt, dan lukken de dagelijkse inkopen nog net. Maar extraatjes voor de kinderen zitten er niet in. De keuze is tussen een verjaardagscadeautje, of een bord eten.
Aan schrijnende situaties als die van Gaby probeert de Arnhemse SP al jaren iets te doen. Er zijn veel hoopgevende voorbeelden. Stichting Leergeld, die kinderen helpt die in armoede opgroeien, is bijvoorbeeld blij dat, mede dankzij de SP, jaarlijks 1,1 miljoen euro vrijgekomen om deze groep te helpen. Want de problemen zijn het grootst bij de groep van 0 tot 7 jaar.
Door zulke successen ben ik trots op de SP. De SP in Arnhem pakt de armoede écht aan! Daar wil ik mij ook helemaal voor inzetten.

Edwin van der Burg

U bent hier