h

Boei-end game

29 januari 2008

Boei-end game

de-gelderlander-klein.jpg

Regio taxi naar drugsboot?

door Berrie van Helden

29 jan 2008, 03:12 - ARNHEM - Wethouder Barth van Eeten wil onderzoeken of drugsverslaafden straks van en naar drugsboot De Boei gebruik kunnen maken van de Regiotaxi.
Want een kleine raadsmeerderheid besloot gisteravond de Nieuwe Haven definitief als nieuwe ligplaats voor De Boei aan te wijzen.
De afstand van het centrum tot de nieuwe ligplaats vormde voor de oppositiepartijen een struikelblok. Om dit probleem te ondervangen zoekt Van Eeten naar vervoersmogelijkheden. Gerrie Elfrink van de SP opperde gekscherend om de Regiotaxi in te schakelen. Van Eeten haakte direct in op dat voorstel. "Dat kan een optie zijn. Verslaafden zijn immers ziek. En voor zieke mensen is dit vervoer immers bestemd." Ook Lea Manders van Zuid Centraal vreesde dat door de afstand minder gebruik van De Boei zal worden gemaakt. "Ik ben bang dat we tonnen gaan uitgeven voor niets. Straks zitten we met een superdure voorziening die onderbezet is."
Alleen de fracties van de collegedragende partijen PvdA, GroenLinks en CDA stemden voor het verplaatsen van de drugsboot naar de Nieuwe Haven. En slechts drie fracties (Zuid Centraal, D66 en ChristenUnie (CU) kozen voor de alternatieve locatie Volkshuisvesting, ten westen van de John Frostbrug.Ondernemers uit de Nieuwe Haven reageerden teleurgesteld net als het Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA).
"Ik heb donderdag een gesprek met wethouder Barth van Eeten, onder meer over het zoeken naar een landlocatie. Levert dat niets op, dan gaan wij procederen", zei voorzitter Henk Berg.
De afspraken met het OKA over het toegestane aantal overlastgevende activiteiten zoals een tippelzone, de drugsboot en een eroscentrum op het industrieterrein werd met dit nieuwe besluit teniet gedaan. Voor alle oppositiepartijen behalve de CU was het plegen van woordbreuk aanleiding voor het indienen van een motie van afkeuring van het beleid omtrent de verplaatsing van De Boei.
'De overheid is onbetrouwbaar gebleken en geeft daarmee een slecht signaal af richting de Arnhemse samenleving', aldus de motie van Pro Arnhem, VVD, SP, Zuid Centraal en D66. De motie werd verworpen net als het amendement van de CU om raamprostitutie op het industrieterrein onmogelijk te maken.

________________________________________________

Het idee voor het gebruik van de regiotaxi werd niet gekscherend gebracht door Gerrie Elfrink, maar als blijk van zorg. De wethouder had immers tijdens de commissie behandeling diverse ideeën omarmd om de verslaafden naar de boot te krijgen. Pendelbusjes, het openbaar vervoer en zelfs witte fietsen waren niet te gek voor de wethouder om als alternatief te onderzoeken. Vandaar de vrees voor de inzet van de regiotaxi voor het vervoer van de verslaafden naar de Boei. Zit je daar als weerloze oudere of gehandicapte straks met een verslaafde opgescheept.

Het is te hopen dat de Boei straks zijn bestaansrecht niet verliest met deze verplaatsing tot ver buiten het centrum. Er wordt immers veelvuldig gebruik gemaakt van de gebruikersruimtes op de Boei. Het is maar de vraag of de verslaafden straks meerdere keren per dag de reis vanuit het centrum naar de Boei gaan maken. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat de verslaafden straks weer overal en nergens in het centrum hun drugs gaan gebruiken.

Het heeft dan ook nog steeds de voorkeur om in ieder geval binnen het centrumgebied een gebruikersruimte in te richten. Daarnaast kan er ook worden onderzocht of er alternatieven zijn binnen de bestaande Iriszorg locaties voor de nachtopvang. Dan kunnen we na een succesvolle periode afscheid nemen van de Boei, zonder de risicovolle verplaatsing. De kosten van ruim 1 miljoen euro voor de verplaatsing, kunnen daar dan voor worden ingezet.

U bent hier