h

Cultuur in Rijnboog III

16 maart 2008

Cultuur in Rijnboog III

Hierbij het eerder aangekondigde derde deel over âcultuur in Rijnboogâ. In dit stuk een aantal alternatieven van de Arnhemse SP afdeling.

Over welke instellingen gaat het bij
âcultuur in Rijnboogâ?

De Schouwburg

Als blijkt dat de schouwburg in zijn huidige vorm niet meer voldoet, zijn er diverse opties om dit aan te pakken. Verbouwing en/of uitbreiding op de huidige locatie is er daar één van. Wanneer blijkt dat deze optie te kostbaar of technisch moeilijk uitvoerbaar is, dan kan worden gekeken naar nieuwbouw op een andere locatie. De schouwburg als onderdeel van het nog te ontwikkelen âStadshart Zuidâ is dan een mooi alternatief. De bouw hier zal een stuk minder kosten, dan wanneer het moet worden ingebed in de stadsvernieuwing van de binnenstad. Niet alleen is de grond in zuid is een stuk aantrekkelijker geprijsd, ook de bereikbaarheid met zowel eigen- als openbaarvervoer is hier goedkoper te realiseren. Het te ontwikkelen âstadshart Zuidâ heeft meteen een mooie trekker en zuidelijk Arnhem ook een cultuurinstelling van formaat, dat het verdient.

Het museum voor moderne kunst

Over de gedwongen verplaatsing van dit museum binnen de âcultuur in Rijnboogâ plannen is al veel commotie geweest. De nut en noodzaak van de verplaatsing zijn niet aangetoond, het museum kan prima op de fantastische huidige locatie behouden blijven. Verder is het museum in 2007 voor miljoenen euro's verbouwd en dus klaar voor de toekomst. Misschien dat in de toekomst ook gekeken kan worden naar uitbreiding op de huidige locatie.

Cultuur in Rijnboog II

Het Focus filmtheater

Dit filmhuis is zeker toe aan een nieuw onderkomen, al jaren wordt gesproken over de verplaatsing van dit filmhuis. Op een nieuwe locatie zal het filmtheater meer tot zijn recht komen en belangrijker nog, beter toegankelijk zijn. Binnen de binnenstadsvernieuwing is hiervoor prima een geschikte locatie te vinden. Misschien in combinatie met een hotel, waaraan in Arnhem een tekort bestaat, waardoor de realisatiekosten kunnen worden terugverdiend.

Openbare bibliotheek

De bibliotheek van de 21e eeuw kan op de huidige locatie geen vorm krijgen. Dit kan een reden zijn om voor nieuwbouw te kiezen. In de binnenstadsontwikkelingsplannen is hiervoor ruimte gereserveerd. Aan de Nieuwe Oeverstraat kan een kenniscluster gerealiseerd worden waardoor de openbare bibliotheek kan meegroeien in een moderne vorm.

Gelder Archief

Het gewenste frontoffice van het Gelders Archief kan prima in het nieuwe kenniscluster (bibliotheek) gerealiseerd worden.

Historisch museum Arnhem

Het museum is momenteel gevestigd in een pand wat prima bij de aard van het museum past. Ook voor dit museum geldt dat het nut en de noodzaak van verplaatsing niet is aangetoond. Gewoon behouden op de huidige locatie is dan ook de beste en goedkoopste oplossing.

Volksuniversiteit Arnhem

De huidige locatie van de Volksuniversiteit lijkt niet onder het juk van de sloophamer uit te komen. Maar bevindt zich wel op een prima locatie zo aan de rand van de binnenstad. Herbouw op de huidige locatie ligt dan ook meer voor de hand, dan verplaatsing naar de duurste vierkante meters van Arnhem.

Het Domein voor Kunst en Cultuur Arnhem

Ook voor deze instelling is het niet noodzakelijk zich midden in de Arnhemse binnenstad te vestigen. Een locatie die meer mogelijkheden biedt en die minder huisvestingskosten met zich mee brengt kan best gevonden worden. Een goed idee is de samenvoeging met de nieuw te bouwen schouwburg in âStadshart Zuidâ.

U bent hier