h

Maycrete woningen van slooplijst tot monumenten

4 maart 2008

Maycrete woningen van slooplijst tot monumenten

de-gelderlander-klein2.jpg

Maycrete woningen monument

ARNHEM - Grietje Timens is blij. De Maycrete woningen op Alteveer â in een ervan woont de Arnhemse al meer dan 45 jaar â worden binnenkort gemeentelijk monument. Tot vorig jaar zomer stonden de naoorlogse noodwoningen nog op de nominatie om gesloopt te worden.

De 78-jarige Timens, ook wel bekend als 'Pop', heeft zich daar altijd met hand en tand tegen verzet. "Zolang ik leef, blijf ik hier wonen. Ik wil hier uitgedragen worden."

De procedure voor de monumentenstatus is opgestart en de bewoners van de noodwoningen zijn er middels een brief van op de hoogte gebracht. Eigenaar Portaal zal er bij het opknappen van de huizen rekening mee houden.

De corporatie wilde eigenlijk op de plek van de zestien noodwoningen nieuw gaan bouwen. Twee huizen zouden worden overgebracht naar het Nederlands Openluchtmuseum, maar dat bleek een te kostbare zaak.

Architecten zijn op dit moment in opdracht van Portaal bezig een plan te maken om de huizen aan te passen aan de eisen van de tijd. Half april moet dat klaar zijn.

"We hebben al rekening gehouden met de monumentenstatus", aldus een woordvoerster van de corporatie. "Die verandert aan de renovatieplannen dus niets." Volgens de planning moeten de huizen in februari 2009 opgeknapt zijn.

De monumentenstatus komt niet als een complete verrassing, zegt een woordvoerster van de gemeente. "Daar was al eerder sprake van, maar de plannen werden toen opgehouden door de voorgenomen sloop. Nu de huizen blijven staan, worden het monumenten."

De SP Arnhem heeft zich altijd hard gemaakt voor het behoud van de Maycrete woningen. Gelukkig zijn er meer mensen met voortschrijdend inzicht waardoor deze woningen nu ook in Arnhem behouden zullen blijven.

U bent hier