h

Arnhem Centraal 'Nieuws'

1 juni 2008

Arnhem Centraal 'Nieuws'

Het station 'Arnhem Centraal' heeft het Arnhemse nieuws bepaald afgelopen week. Hieronder een korte greep uit het nieuws.

de-gelderlander-klein2.jpg

Station Arnhem zeker niet voor 2011 klaar

door Marco Bouman, zaterdag 31 mei 2008 | 09:46

ARNHEM - Arnhem zal zeker negen maanden langer moeten wachten op een nieuw NS-station. "Maar dan moeten vanaf nu wel alle seinen op groen staan", zegt Rene Buvelot, manager stations & transfer van ProRail.

Of die termijn ook realistisch is, moet eind augustus blijken. Dan heeft spoorbeheerder ProRail gesproken met de vijf aannemers die zich in eerste instantie afzagen uit de uiteindelijk mislukte aanbestedingsprocedure.

Die liep stuk nadat de enig overgebleven aannemer met een offerte kwam die twee keer zo hoog was als het budget. Onderhandelingen en versobering van het ontwerp verkleinden het gat tot 55 miljoen, maar ook dat bleek onoverbrugbaar.

Positie van Van Bodegraven is niet in gevaar

door Piet Venhuizen, zaterdag 31 mei 2008 | 01:00

ARNHEM - De positie van verantwoordelijk wethouder Sander van Bodegraven (PvdA) komt niet in gevaar, nu de stationsbouw vertraging heeft opgelopen. Vooralsnog wil alleen de SP dat hij aftreedt.

"Aftreden? Laat hem het probleem maar oplossen", zegt Wieneke de Waard, leider van coalitiepartij GroenLinks. Ook Rob Hanou van oppositiepartij Zuid Centraal zegt dat Van Bodegravens positie niet aan de orde is.

Net als alle partijen hopen zij dat het station toch kan worden gebouwd volgens het huidige ontwerp. VVD-leider Margreet van Gastel meent dat het college een povere indruk maakt. "Je hebt het debacle Vitesse gehad, nu weer het station, hoe zal het gaan met Rijnboog? Maar dat kun je niet Van Bodegraven alleen aanrekenen."

De Arnhemse raad werd gisteren officieel door Van Bodegraven geïnformeerd over de problemen met het station. Van Bodegraven zelf erkent zijn verantwoordelijkheid. "Maar tot het onmogelijke is niemand gehouden", vindt hij.

De Arnhemse reizigers moeten niet teveel op de onderstaande partij rekenen,

Tijdelijk station ooit monument?

Arnhem zal dus nog langer toe moeten met dat ellendige tijdelijke station dan gedacht. â Ach, weet jeâ, sprak Wieneke deWaard, leider van GroenLinks, deze week. âMisschien gaan we ons nog wel eens hechten aan dat station. Dat heb je toch ook gezien met die Maycretewoningen op Alteveer? Die zijn na de oorlog gebouwd als tijdelijk onderkomen en nu moeten het monumenten worden. Je weet dus maar nooit.â

Lees hier een reeks volledige artikelen.

U bent hier