h

PvdA wethouder Sander van Bodegraven stapt op.

25 augustus 2008

PvdA wethouder Sander van Bodegraven stapt op.

We eindigden er voor het reces mee, we openden het nieuwe politieke jaar mee. Het Arnhemse college gaat slecht met de centen om.

Vandaag is wethouder Sander van Bodegraven opgestapt als wethouder in Arnhem. Aanleiding voor zijn opstappen is de veel te duur uitgevallen verbouwing van het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem. Voor die klus was 5 miljoen euro begroot, maar begin juli bleek de rekening 9,2 miljoen euro.

Deze zelfde wethouder was ook verantwoordelijk voor het tijdelijke station en het jaren langer uitblijven van een nieuw station. Verder was deze wethouder verantwoordelijk voor het tegen de klippen op realiseren van Rijnboog.

Arnhemse wethouder stapt op vanwege museumstrop

maandag 25 augustus 2008 | 15:15

ARNHEM - Arnhems wethouder Sander van Bodegraven (PvdA) maakt maandagmiddag zijn aftreden bekend. Hij was onder meer verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Aanleiding voor zijn opstappen is de veel te duur uitgevallen verbouwing van het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem. Voor die klus was 5 miljoen euro begroot, maar begin juli bleek de rekening 9,2 miljoen te bedragen.

De afgelopen maand is onderzocht wat de oorzaken zijn van de kostenoverschrijding. Behalve Van Bodegraven droeg ook zijn collega Rita Weeda van Cultuur verantwoordelijkheid voor de zaak. Zij blijft aan.

Van Bodegraven was verantwoordelijk voor een aantal grote dossiers in Arnhem, zoals het prestigieuze Rijnboogproject en Arnhem Centraal, die in de stad veel weerstand opriepen.

Deze week moet duidelijk worden hoe het verder moet met het pronkstuk van Arnhem Centraal, de nieuwe stationshal van Ben van Berkel.

De enige aannemer die voor die klus te porren was, vroeg 55 miljoen euro meer dan het budget. Een tweede ronde langs bouwbedrijven die in eerste instantie afhaakten, moet alsnog een bouwer opleveren.

Zijn aftreden heeft daar echter niets mee te maken, aldus Van Bodegraven in een verklaring. Hij zegt het besluit te hebben genomen, puur op basis van het rapport over de museumverbouwing. "Ik ben niet goed geïnformeerd door mijn ambtenaren, maar ik had eerder moeten ingrijpen."

Van Bodegraven wordt tijdelijk waargenomen door wethouder Willem Hoeffnagel (eveneens PvdA), in afwachting van een opvolger.

Waardering voor stap wethouder

dinsdag 26 augustus 2008 | 11:11

ARNHEM - De Arnhemse politiek heeft over het algemeen waardering voor het besluit van wethouder Sander van Bodegraven om op te stappen. "Het is een terechte stap", zegt Lea Manders (Zuid Centraal).

"Als de informatieverstrekking binnen een dienst op het stadhuis zo gebrekkig is, dan is er iets mis. De wethouder is daar politiek verantwoordelijk voor.''

Rudi Rikken, leider van Van Bodegravens eigen PvdA, noemt diens besluit 'dapper en dramatisch'. ,,Hij was een man met een zware portefeuille die veel goeds heeft gedaan voor de stad. In deze zaak is hij politiek verantwoordelijk, maar niet schuldig. Een opvolger zoeken zal knap lastig zijn. Het wordt een loodzware klus voor niet meer dan anderhalf jaar."

Oppositiepolitica Margreet van Gastel (VVD) prijst Van Bodegraven. ,,Hij was de sterkste wethouder, maar heeft de bestuurscultuur niet kunnen veranderen. Hij draagt niet alleen de verantwoordelijkheid voor dit debacle. Het hele college deed dat. Ook anderen zouden moeten opstappen."

Wieneke de Waard (GroenLinks): ,,Hij steekt zijn hand in eigen boezem. Dat is moedig."

SP-leider Gerrie Elfrink (ook oppositie) zegt het vreemd te vinden dat Van Bodegraven in februari, toen hij de eerste signalen opving van de budgetoverschrijding bij het museum, geen actie heeft ondernomen. ,,Voor zijn carrière is het nu een slim moment om op te stappen. Binnenkort wordt waarschijnlijk bekend dat we geen bouwer kunnen vinden voor het station en dat Arnhem Centraal op de klippen loopt. Dan zijn de brokken veel groter. Dat museum is een kleinere zaak. En hij kan de schuld aan ambtenaren geven."

Ook Addy Plieger (ChristenUnie) zegt dat Van Bodegraven 'voor de donderwolken uitrent' want dat rampspoed met het station dreigt. "Ik zie er naar uit dat de stad eindelijk weer eens gewoon bestuurd wordt. Nu zijn we alleen aan het banden plakken. Ik zou weer eens willen fietsen."

Jan de Wit (D66) zegt dat Van Bodegraven het museumproject actiever had moeten begeleiden. "Het was de eerste keer dat Vastgoed beheer zo'n project geheel alleen deed. Dan laat je ze toch niet zonder controle. Daar had hij beter bovenop moeten zitten."

U bent hier