h

Wethouder Cultuur Weeda, geen geld, verkeerde ambitie

26 oktober 2008

Wethouder Cultuur Weeda, geen geld, verkeerde ambitie

Arnhem wil zich profileren als cultuurstad en slaagt daar goed in. Er is een grote diversiteit aan podia en er worden vele culturele activiteiten georganiseerd. Belangrijk hierbij is dat de gemeente deze grote diversiteit blijft ondersteunen met voldoende middelen. Uit de nota podiumkunsten wordt duidelijk dat een groot aantal instellingen nog wat extraâs nodig hebben. Het Arnhemse college kiest er echter voor om het extra geld niet aan de kleine cultuurinstellingen beschikbaar te stellen. Daar waar de schouwburg en Musis Sacrum alleen al ruim de helft van het beschikbare budget krijgen, doet het college daar nog een schepje boven op. De SP in Arnhem heeft altijd al onderkent dat het culturele klimaat vooral afhankelijk is van de kleinere instellingen en producties. Hier wordt een breder en gevarieerder publiek bedient en ook in de cultuureducatie spelen deze instellingen een grote rol. Het is dan ook onbegrijpelijk, voor de SP fractie, dat de PvdA wethouder voor cultuur mevr. Weeda de wens vanuit de gemeenteraad, voor extra geld naast zich neer legt. Tijdens de begrotingsbehandeling kan de wethouder dan ook rekenen op een nieuwe opdracht om toch met geld over de brug te komen. Er is immers nog steeds een meerderheid in de Arnhemse raad die meer geld beschikbaar wil stellen.

Weeda wacht confrontatie

zaterdag 25 oktober 2008 | 09:13

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad koerst af op een felle confrontatie met wethouder Rita Weeda (Cultuur). De raad wil 100.000 euro weghalen uit het budget voor Schouwburg Arnhem/Musis Sacrum ten gunste van de podiumkunsten. Weeda is daar faliekant tegen.

Volgens een meerderheid in de raad moet er negen ton op tafel komen voor uitvoering van de nota Podiumkunsten. Die investering zou moeten bijdragen aan het aantrekkelijker maken van de stad. Burgemeester en wethouders willen niet verder gaan dan 250.000 euro extra.

Weeda heeft nadrukkelijk laten weten voor dat doel geen geld bij theater en concertzaal weg te willen halen. Ze verwijst naar een onderzoek van de Rekenkamer. Dat maakte duidelijk dat elke cent die nu naar beide podia gaat goed besteed is. "De raad heeft ingestemd met die conclusie", aldus de wethouder.

"Als je nu geld weghaalt bij die instellingen, kunnen ze niet meer naar behoren functioneren. Daarmee verschuif je het probleem naar toekomstige generaties. Die zadel je dan op met grote tekorten bij schouwburg en Musis" , legt Weeda uit. "Dat wil ik niet op mijn geweten hebben."

Het huidige voorstel wordt gesteund door een meerderheid in de gemeenteraad. Het CDA wijst het plan af. De PvdA beraadt zich nog. Malika Achekar (GroenLinks) stelt dat die ton wel degelijk bij theater en concertzaal weggehaald kan worden. "De instellingen krijgen er volgend jaar 456.000 euro bij voor de exploitatie en algemeen beheer. Het college onderbouwt die uitgave niet. Daar kan best een ton van af. We komen zo niet aan belangrijke subsidies voor onder andere de programmering. Het geld dat we bij beide podia weghalen, komt ten goede aan kleine cultuurinstellingen en aan projecten in het kader van cultuur in de breedte."

Adriaan de Regt, hoofd afdeling cultuur van de gemeente, stelt dat de indieners van het plan een rekenfout maken. Achekar benadrukt dat zij juist alles een 'paar keer stevig nagerekend' hebben. "We leggen een degelijk en goed gefundeerd plan op tafel", zegt ze.

'Geen 5,6 ton extra voor kunst'

zondag 19 oktober 2008 | 13:58

ARNHEM - "Ik had in de discussies misschien wat duidelijker moeten zijn over hoeveel geld er beschikbaar zou komen voor de podiumkunsten." Wethouder Rita Weeda (Cultuur) houdt desondanks vol dat ze nooit heeft toegezegd dat er 563.000 euro voor die sector extra op tafel komt.

Om alle wensen van de podiumkunstenaars in de stad te honoreren, is 1,4 miljoen euro nodig. Uitvoerig onderzoek toonde aan dat 563.000 euro voldoende is om de grootste knelpunten op te lossen. Het college van burgemeester en wethouders wil echter niet verdergaan dan 250.000 euro extra. De raad eiste eerder dat er negen ton voor de podiumkunsten op tafel komt. Volgens Weeda is dat geld er niet. "Binnen het college hebben we allemaal fors moeten inleveren. Er is nauwelijks geld voor nieuw beleid. Het draait in Arnhem ook niet alleen om de podiumkunsten. Ik ben al blij dat ik bezuinigingen in die sector heb kunnen voorkomen."

lees verder >> nog meer podiumkunsten in het nieuws

U bent hier