h

RTV Arnhem de lucht in?

25 november 2008

RTV Arnhem de lucht in?

Het debat over de toekomst van RTV Arnhem was weer veel duiken en ontwijken. De wethouder ontweek het feit dat het college nog geen jaar geleden de hele boel wilde opdoeken. Het college had geen vertrouwen meer in leiding en bestuur. Meerdere partijen, waaronder de SP, willen dan ook dat er nu verder gegaan wordt op een andere weg. Het college heeft er nu echter alle vertrouwen in dat het nu gaat lukken er iets van te maken. De PvdA dook het debat over politieke invloed op en in het bestuur en wilde dan ook door met de huidige leiding en bestuur. Volgend jaar april moet er een goed businessplan liggen met daarin meerdere keuzes voor een doorstart van RTV Arnhem. We wachten het maar af.

Hulp van buiten moet Arnhemse lokale omroep er bovenop helpen

dinsdag 25 november 2008 | 18:43

ARNHEM - Hulp van buiten moet RTV Arnhem er bovenop helpen.
De titel kwartiermaker mag de ingehuurde 'externe expertise' niet dragen. Daar ging de PvdA voorliggen in de raadsvergadering waarin de lokale omroep de helpende hand werd gereikt.

RTV Arnhem kampt al jaren met problemen op het bestuurlijke vlak. Ook de snelle wisseling van vrijwilligers en het gebrek aan professionaliteit zorgen er voor dat de omroep geen voet aan de grond krijgt. De belangstelling van de Arnhemmers blijft uit, wat zich vertaalt in weinig luisteraars.

Het Arnhemse college wilde vorig jaar de stekker uit de omroep trekken door de subsidie van 93.000 euro per jaar te schrappen. Daar stak de raad een stokje voor.

Een rapport van onderzoeksbureau Tangram wees uit dat de stadsomroep levensvatbaar is, als samenwerking wordt gezocht, er een professionaliseringsslag wordt gemaakt en bestuurlijke problemen worden opgelost.

De raad besloot maandagavond dat het college de omroep moet helpen bij het opstellen van een bedrijfsplan. Dat moet 1 april af zijn. Er wordt externe expertise ingeroepen van een ervaren radio- of tv-maker die het bestuur helpt een meerjarenplan op te zetten.

Het CDA en D66 hadden het liefst gezien dat er een kwartiermaker werd aangesteld, die de zaak bij RTV Arnhem op poten zou zetten. De PvdA dwarsboomde dat, zonder duidelijke argumenten.

Na het schrappen van het woord kwartiermaker â via rommelige onderonsjes â kwam de PvdA over de brug. Saillant: het woord verdween alleen uit het besluitpunt, niet uit de toelichtende tekst.

Een voorstel van de VVD om RTV Arnhem te verplichten samen te werken met Omroep Gelderland haalde het niet. De belangrijkste reden was dat niet helder werd of de regionale omroep was gevraagd of ze zouden willen helpen.

Zuid Centraal probeerde met SP, VVD en Pro Arnhem het omroepbestuur te depolitiseren. Politici en bestuursleden van partijen zouden uit het bestuur geweerd moeten worden. "Ik heb geen behoefte aan Pravda aan de Rijn", zei SP'er Gerrie Elfrink, verwijzend naar het voormalig Sovjet-partijblad.

Wethouder Rita Weeda wil â tegen een advies van het Commissariaat van de Media in â alleen raadsleden in het bestuur weren.

U bent hier