h

Leefbaarheidsalarm Spijkerkwartier gaat af

18 augustus 2010

Leefbaarheidsalarm Spijkerkwartier gaat af

Het vorige weblog stuk ging er al over, het opsplitsen van woningen bedreigd de leefbaarheid van bepaalde wijken. Bewoners van het Spijkerkwartier zien het gebeuren en trekken aan de bel. De gemeente zal moeten kijken wat in haar macht ligt, om verdere opsplitsing van woningen nu al tegen te gaan.

Spijkerbuurt slaat alarm

woensdag 18 augustus 2010

ARNHEM - Bewoners van de Spijkerbuurt willen dat de gemeente Arnhem alle vergunningaanvragen voor het opsplitsen van panden in de wijk afwijst. Volgens de bewoners dreigt het sociale evenwicht in hun buurt ernstig verstoord te worden als het toch al grote aantal appartementen nog verder toeneemt.
De gemeente Arnhem deelt die zorg.

Daarom wordt vanaf januari 2011 alleen nog een bouwvergunning verleend als aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimale woonoppervlakte van 70 vierkante meter, wordt voldaan. De Werkgroep Spijkerkwartier zegt echter geconstateerd te hebben dat er een hausse aan nieuwe bouwaanvragen op gang is gekomen om deze regelgeving voor te zijn.

Secretaris Egbert Bouwhuis van de Werkgroep Spijkerkwartier eist daarom snel handelen van de gemeente Arnhem. Hij wil dat de gemeente vooruitlopend op de nieuwe regels nu al negatief reageert op verzoeken tot woningsplitsing. Bouwhuis: "De Spijkerbuurt heeft nu al het hoogste percentage dertigplussers van Arnhem. Als er niet snel ingegrepen wordt ontstaat hier een yuppenbuurt, met nauwelijks gezinnen en kinderen." Op dit moment al is nog maar 9,1 procent van de woningvoorraad in de Spijkerbuurt geschikt voor een gezin. In heel Arnhem is het percentage eengezinswoningen gemiddeld 52,6.

In een eerste reactie op de noodkreet van de Spijkerbuurt stelt de gemeente dat het juridisch heel lastig is aanvragen voor woningsplitsing nu al strenger te beoordelen. Invoering van de nieuwe beleidsregels kost nu eenmaal tijd, ook omdat die worden vastgesteld door de stadsregio in de regionale huisvestingsverordening.


U bent hier