h

Initiatief-raadsvoorstel 'spoedzoekers' op de woningmarkt

14 september 2010

Initiatief-raadsvoorstel 'spoedzoekers' op de woningmarkt

SP en PvdA hebben samen een initiatief-raadsvoorstel ingediend om de positie van 'spoedzoekers' op de woningmarkt te verbeteren. Het gaat daarbij om mensen die snel een woning nodig hebben, maar geen urgentieverklaring hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een jong stel dat inwoont bij familie of vrienden; een alleenstaande ouder die met een kind een kamer in een studentenhuis bewoont of iemand die zich na verblijf in het buitenland weer wil vestigen in Arnhem. De lange wachttijden zijn voor deze groep een probleem. SP en PvdA stellen voor een deel van de huurwoningen van corporaties toe te wijzen door middel van loting. Op die manier hebben spoedzoekers meer kans om een woning te vinden.

De toewijzing van sociale huurwoningen gebeurt aan de hand van een regionaal systeem. De regels die hiervoor gelden zijn vastgelegd in de Regionale Huisvestingsverordening. De verordening regelt dat gemeente een deel van de huurwoningen volgens eigen regels mag toewijzen ('lokaal maatwerk'). De initiatiefnemers willen van deze mogelijkheid gebruikmaken.

Aanleiding voor het initiatiefvoorstel zijn de wachttijden voor huurwoningen die de laatste jaren steeds verder zijn opgelopen. Een deel van de woningzoekenden valt volgens SP en PvdA nu tussen wal en schip: zij wonen onder onacceptabele omstandigheden, maar krijgen geen urgentieverklaring. Voor deze groep willen de indieners een regeling treffen.

Het komende jaar wordt het regionale verdeelsysteem geevalueerd. SP en PvdA willen vooruitlopend op deze evaluatie in Arnhem een regeling introduceren voor zogenaamde 'spoedzoekers'. De initiatiefnemers stellen voor een deel van de woningen die de woningcorporaties aanbieden te verloten. Het gaat dan om woningen die minder populair zijn onder woningzoekenden en bij de reguliere toewijzingsregels vaak worden geweigerd. Als het aan de indieners ligt bepalen woningzoekenden in de toekomst zelf of zij zich aanmelden als 'spoedzoeker'. Hiervoor gelden dan geen speciale criteria. Een via loting toegewezen woning mag echter niet worden geweigerd. De indieners zijn ervan overtuigd dat op deze manier alleen mensen die echt snel een woning nodig hebben van het systeem gebruik zullen maken. Zij gaan ervan uit dat 10% van de woningen door middel van loting kan worden toegewezen. Dit komt overeen met het percentage woningen dat volgens de woningcorporaties vaak wordt geweigerd. Elders in het land zijn met dergelijke regelingen inmiddels goede ervaringen opgedaan.

De indieners zijn niet bang dat als de regeling wordt ingevoerd spoedzoekers reguliere woningzoekenden verdringen. 'De woningen die straks door loting worden toegewezen, zijn bij normale woningzoekenden niet erg populair. Zeker nu de wachttijden lang zijn, zijn woningzoekenden kritisch. Die woningen worden dus vaak geweigerd en staan daardoor onnodig lang leeg. Voor mensen die echt snel een woning nodig hebben, zijn deze woningen juist een uitkomst. Dit voorstel zorgt ervoor dat de juiste woningen bij de juiste mensen terecht komen', aldus initiatiefnemers

U bent hier