h

SP stelt art.44 vragen over brandveiligheids-verordening

19 september 2010

SP stelt art.44 vragen over brandveiligheids-verordening

De Wet veiligheidsregio's treedt waarschijnlijk op 1 oktober 2010 in werking. De Brandweerwet 1985 wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio's. Daardoor vervalt de rechtsgrond van de op de Brandweerwet 1985 gebaseerde brandbeveiligingsverordening.

De Wet veiligheidsregio's kondigt een AMvB aan over het brandveilig gebruik van voor mensen toegankelijke ruimten, niet zijnde bouwwerken. Naar verwachting treedt de AMvB pas medio 2011 in werking. Tot die tijd moet in elke gemeente een brandbeveiligingsverordening van kracht zijn. De Raad moet een nieuwe brand-beveiligingsverordening vaststellen. Dit is het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio's, de nog niet beschikbare AMvB en het ontbreken van relevant overgangsrecht in de Wet veiligheidsregio's.

De VNG heeft de gemeenten een nieuwe op de Wet veiligheidsregio's gebaseerde modelverordening aangeboden. Deze modelregeling is, gezien het tijdelijk karakter terughoudend van aard.

Vandaar de volgende vragen:

Vraag 1:
Is het college bekent met het vervallen van het rechtsgrond van de op de Brandweerwet 1985 gebaseerde brandbeveiligingsverordening bij het in werking treden van de Wet veiligheidsregio's?

Vraag 2:
Heeft het college voorbereidingen getroffen om de modelverordening door de raad te laten vaststellen op het moment dat de wet veiligheidsregio's in werking treedt? Zo nee, gaat het college hiervoor als nog aan de slag?

UPDATE:
Het kan soms snel gaan met de antwoorden op vragen. Het vaststellen van de Brandbeveiligingsverordening 2010 staat op de B-agenda van de komende raadsvergadering van maandag 27 september. Precies op tijd om op 1 oktober van kracht te zijn.

U bent hier