Aanbesteding afvalinzameling brengt onzekerheid voor personeel
Aanbesteding afvalinzameling brengt onzekerheid voor personeel
Het werd gisteren weer eens duidelijk, de privatisering van de afvalinzameling is nadelig voor het personeel. Doordat de aanbesteding uitgaat van het vrije marktprincipe is overname van personeel niet af te dwingen. Wanneer we dit toch zouden proberen is de kans groot dat de aanbesteding juridisch schipbreuk zou leiden. De SP heeft daarom gekeken wat er in deze werkelijkheid nog mogelijk is en dit in de raad ingebracht.
Afvalplan met kans op werk
dinsdag 05 juli 2011
ARNHEM - De gemeenteraad wil dat wethouder Margreet van Gastel volgend jaar april de afvalverwerking gunt aan een bedrijf dat bereid is om de 55 vuilnismannen over te nemen van Sita die nu het afval in de stad ophalen. Tegelijkertijd wil een meerderheid dat Van Gastel sociale criteria in de regels voor aanbesteding voor de afvalverwerking opneemt. Daarbij krijgen bedrijven die sociaal verantwoord met hun personeel omgaan een streepje voor, in combinatie met de prijs.
'Dat is een hele normale gang van zaken bij aanbestedingen', aldus PvdA-raadslid Niels Springeling na afloop van een lang debat maandagavond op het stadhuis.
De discussie werd in spanning gevolgd door een groep vuilnismannen vanaf de publieke tribune. Hun vakbond FNV drong er vorige maand op aan dat de winnende partij het personeel overneemt.
De kwestie ligt echter lastig omdat de gemeente geen enkel recht heeft om dat te eisen. 'Dit zijn de zure gevolgen van privatisering', verzuchtte Lea Manders van Zuid Centraal. Het personeel werkte ooit voor de gemeente maar is daarna via de ARA bij Sita terecht gekomen. 'De PvdA heeft hier vroeger mee ingestemd', merkte fractievoorzitter Cris Lenting van de SP op naar aanleiding van kritiek van de PvdA. 'Nu zijn we aan handen en voeten gebonden. We kunnen alleen vragen of bedrijven mee willen werken. Meer niet. Via de CAO is dit niet geregeld.'
SP en Zuid Centraal willen dat de nieuwe partij voor de inzameling van afval in het eerste jaar na de gunning vacatures als eerste aanbiedt aan het huidige personeel. Dit plan kreeg 21 stemmen voor en 17 tegen. Het plan van Trots op Nederland en de PvdA om sociale gunningscriteria toe te passen is met 20 tegen 18 stemmen aangenomen.
- Zie ook:
- Cris Lenting