h

Voorstel: Verplaatsing woonboten ASM-haven naar Nieuwe haven

20 oktober 2011

Voorstel: Verplaatsing woonboten ASM-haven naar Nieuwe haven

In een raadsbrief van 22 mei 2007, in het kader van de behandeling van het woonbotenbeleid, wordt het door het college nog een keer duidelijk gemaakt. Het college gaat zorgen voor een nieuwe locatie voor de woonboten die op een 'niet geschikte' locatie liggen. Hieronder vallen de 15 woonboten die nu in de ASM-haven liggen.

27 september 2005 heeft het college 123 woonboten in Arnhem erkend als woonboot. 88 van deze boten liggen op een locatie waar zij kunnen blijven liggen. 35 woonboten liggen op 'niet geschikte' locaties en moeten dus verplaatsen. De gemeente heeft een resultaatsverplichting op zich genomen om een nieuwe locatie voor minimaal 35 boten te ontwikkelen. De opgave voor het ontwikkelen van een locatie voor woonboten is opgenomen als randvoorwaarde voor het te ontwikkelen gebied Stadsblokken/Meinerswijk.

fragment uit de raadsbrief

Het ligt niet voor de hand dat in Stadsblokken/Meinerswijk snel een locatie kan worden gevonden om 15 woonboten op een goede manier aan een ligplaats te helpen. Dat is reden voor de SP fractie om voor te stellen de woonboten een plek te geven in de Nieuwe Haven. Een oplossing die jaren geleden ook al in beeld was.

'Keiharde toezegging' woonbootbewoners ASM-haven Arnhem

ARNHEM - Bewoners van de woonboten in de Arnhemse ASM-haven kunnen zich beroepen op 'harde' toezeggingen van de gemeente Arnhem om een nieuwe ligplaats voor hen te vinden.

Op 27 september 2005 blijkt wel degelijk door de gemeente een 'resultaatverplichting' op papier te zijn gezet, aldus de Arnhemse SP. Daarmee verplichtte de gemeente zichzelf een geschikte nieuwe locatie te vinden voor 35 Arnhemse woonboten die op 'niet geschikte' locaties liggen. Daarbij ook de vijftien boten uit de ASM-haven.

Projectontwikkelaar en grondeigenaar Phanos heeft de vijftien havenbewoners de wacht aangezegd. Dit na een rechterlijke uitspraak het gebied te ontruimen. De gemeente Arnhem stelt dat alternatieve ligplaatsen niet voorhanden zijn en dat er ook geen geld is om de woonbootbewoners uit te kopen. Daarop dreigen de bewoners tussen wal en schip te vallen nu de deurwaarder binnenkort zal aankloppen.

Cris Lenting, fractievoorzitter van de SP in de Arnhemse gemeenteraad heeft vragen gesteld over deze gang van zaken. Lenting: "Er is een keiharde toezegging gedaan dat er een resultaatverplichting is naar die mensen, daar is geen speld tussen te krijgen. Dat is niet 'zicht geven op een resultaat' zoals de wethouder nu zegt."

'Door dit gedoe, buiten de bewoners om, krijgen die wel de zenuwen'

In een schrijven van 16 januari 2008 van de dienst Stadsbeheer aan de arkbewoners staat bovendien letterlijk: 'Ingevolge het aanwijzingsbesluit neemt u een ligplaats in op een locatie welke eigenlijk niet wenselijk is als ligplaats. U kunt echter de betreffende locatie innemen in afwachting van een andere aan te wijzen locatie.' Volgens een woordvoerder van de woonbootbewoners blijkt uit alles dat de gemeente een verplichting heeft. Dat zegt ook Eric Blaauw van de Landelijke Woonboten Organisatie (LWO), die optreedt als juridisch adviseur in de ASM-zaak. Dit speelt al vele jaren. Door al dit gedoe, buiten de bewoners om, krijgen die wel de zenuwen en dreigen ze grote schade te lijden. En dat is doordat de gemeente beloften niet nakomt.

De SP neemt de zaak hoog op en zet ook vraagtekens achter wethouder Van Gastels interpretatie dat de woonbootbewoners in de ASM-haven mochten liggen, zolang Phanos dat gedoogde.

Cris Lenting: Dat heb ik nergens terug kunnen vinden. Dat staat niet in de vergunning, niet in het aanwijzingsbesluit, wordt nergens vermeld. Dat is heel belangrijk voor die mensen.

Oscar Weideman, eigenaar en havenmeester van de Malburgerhaven heeft gisteren aangeboden de getroffen woonbootbewoners van de ASM een tijdelijke ligplaats te bieden in de Malburgerhaven. De gemeente moet een oplossing bieden. Dat hebben ze ook beloofd. Maar als ze er op last van de rechter nu uit moeten, kunnen ze nergens terecht want je moet voorzieningen hebben, stroom, water en zo. Dat heb ik hier. Mijn steiger ligt in de winter toch leeg, dus ze zouden hier tijdelijk kunnen aanmeren totdat de gemeente wat heeft gerealiseerd.

U bent hier