h

De hoogte van de politieke integriteitslat

2 december 2011

De hoogte van de politieke integriteitslat

Mag je van volksvertegenwoordigers of politieke ambtsdragers een hoger integriteitsniveau vragen en verwachten dan van andere mensen? Mijn antwoord op die vraag is volmondig: JA.

Voor het uitvoeren van diverse beroepen is het momenteel al het geval dat men een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig heeft. Zo'n VOG is vereist bij beroepen waarin men werkt met bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Zo moeten onder andere onderwijzers en taxichauffeurs een VOG kunnen overleggen. Voor gemeenteraadsleden geldt dit (nog) niet.

Gemeenteraadsleden werken echter wel met vertrouwelijke gegevens (soms) en spreken over en ontmoeten kwetsbare mensen en groepen. En dan heb ik het nog niets eens over het gemeenschapsgeld waar raadsleden mee werken en over beslissen. Genoeg redenen dus waarom een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) ook een voorwaarde zou moeten zijn voor het bekleden van deze functie! Dit is nu nog niet wettelijk geregeld.

Wel zijn (de meeste) raadsleden zich terdege bewust van de hogere eisen die aan hen gesteld worden. Ieder raadslid legt immers bewust de eed of belofte af tijdens zijn of haar installatie. Hierin wordt specifiek gerefereerd aan de wet in het algemeen en de grondwet in het bijzonder. Wordt een raadslid na het afleggen van deze eed of belofte veroordeelt voor een misdrijf, dan is de eed of belofte gebroken.

De conclusie zou dan moeten zijn dat de persoon in kwestie niet meer geschikt is om de functie te bekleden. Het resultaat, zolang er geen wettelijke basis is, zou dan moeten zijn dat de persoon in kwestie zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en per direct opstapt.

U bent hier