h

SP toevoeging op WMO beleid binnengehaald

20 december 2011

SP toevoeging op WMO beleid binnengehaald

Hieronder onze inspreektekst en het amendement bij de verordeningswijziging WMO.

Deze verordeningswijziging is ingestoken vanuit een bezuinigingsopdracht. Echter mag deze bezuiniging niet leiden tot problemen bij de zorgaanvragers. De menselijke maat en het oprecht kijken wat mensen nodig hebben is voor ons het uitgangspunt.

Er is over de verschillende onderdelen van de wijziging iets te zeggen, maar dat wordt al verwoord door andere fracties. Zo zijn wij mede indiener van het amendement van de ChristenUnie waar het gaat om gebruikelijke aanpassingen en het vergoeden bij onvoldoende draagkracht.

Wat de SP hier extra wil belichten is het onderdeel huishoudelijke zorg. In het voorstel zoals dat er nu ligt, wordt naar ons inziens een te technische invulling voorgesteld. Het lijkt ons onwenselijk om van achter een bureau met woninggegevens in de hand een herindicatie te doen.

De SP stelt voor om, wanneer er sprake is van een indicatie dat een zorgaanvrager met minder uren af kan, er een huisbezoek plaats vindt om dit te bespreken en te toetsen.

Daarnaast willen wij in het beleid vastleggen dat er bij een aanvraag voor structurele zorg een huisbezoek plaatsvindt. Het gaat hierbij veelal om ouderen waar het niet beter mee zal gaan, de zorg vraag zal eerder toenemen. Een maatwerk oplossing waarbij heel goed wordt gekeken naar de zorgvraag en de persoonlijke situatie is hier dan ook op z'n plaats.

Verder is van belang dat er voldoende ruimte, in deskundigheid en tijd, voor de signalerings- en preventie functie die thuiszorgmedewerkers zo waardevol vervullen beschikbaar blijft. Dit helpt op het juiste moment in te springen wat de betaalbaarheid van de zorg ten goede kan komen.

Om deze benoemde zaken vast te leggen dient de SP samen met PvdA en ChristenUnie een amendement in.

Amendement "Zorg met zorg"

De gemeenteraad van Arnhem, in vergadering bijeen op 19 december 2011, bij de behandeling van het agendapunt Verordening voorziening maatschappelijke ondersteuning,

Overwegende,

  • Dat het een goed streven is mensen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren;
  • Dat hiervoor zorg op maat nodig is, en het dus belangrijk is te kijken naar de persoonlijke situatie van iemand;
  • Dat een bezuiniging niet mag leiden tot het verminderen van zorg onder het noodzakelijke niveau;
  • Het niet mogelijk is om dit van achter een PC met als enige contact een telefoongesprek te bepalen;

Stelt vast,

  • Dat een gesprek bij de client aan de keukentafel er voor kan zorgen dat er een juiste inschatting kan worden gemaakt van iemands persoonlijke situatie;
  • Dat dit nu niet is opgenomen in de verordening voorziening maatschappelijke ondersteuning;

Besluit,

In de beleidswijzigingen voorzieningen maatschappelijke ondersteuning, bij Hulp bij huishouden op bladzijde 2, onder NIEUW BELEID onderstaande punten toe te voegen:

  1. Wanneer er bij herindicatie Hbh sprake is van vermindering van uren, wordt er in principe een huisbezoek afgelegd om te kijken of dit overeenkomt met de persoonlijke situatie van de aanvrager. Hierom kan ook door de zorgaanvrager worden verzocht.
  2. Bij nieuwe aanvragen voor structurele thuiszorg wordt er in principe een huisbezoek afgelegd om een beeld te krijgen van de persoonlijke situatie van de aanvrager. Hierom kan ook door de zorgaanvrager worden verzocht.
  3. (Her)indicatie mag niet leiden tot het toekennen van te weinig uren zodat de signalering- en de preventiefunctie van de uitvoerder in het geding komt.

U bent hier