h

Ook de 'Arnhemse jeugd doet mee'

20 november 2013

Ook de 'Arnhemse jeugd doet mee'

Door een stemming tijdens de begrotingsbehandeling is bij sommige mensen het beeld ontstaan dat de Arnhemse SP het initiatief 'Arnhemse Jeugd Doet Mee' niet waardevol of belangrijk zou vinden. Wij betreuren dat ten zeerste omdat dit zeker niet het geval is.

In Arnhem is een steeds grotere groep mensen aangewezen op ondersteuning vanuit de armoedeagenda. De jeugd, maar ook chronisch ziek en gehandicapten, hebben daarbij onze bijzondere aandacht.

Jarenlang zijn er tekorten op deze agenda geweest. Mede door de inbreng van de SP hebben we voor de komende jaren het budget structureel kunnen verhogen. De armoedeagenda voor 2014 is dit najaar dan ook met dekking vastgesteld. Hierbij is toen afgesproken voor de jaren 2015 en verder komend voorjaar verder te spreken en te beslissen.

Om die reden hebben wij er voor gekozen er niet op voorhand een initiatief eerder uit te lichten. Hoe waardevol 'Arnhemse Jeugd Doet Mee' ook is. De SP zal zich komende behandeling van de armoedeagenda inzetten om zoveel mogelijk van dit soort mooie initiatieven te voorzien van structurele dekking voor de komende jaren.

Wachtlijst voor 80 fietsen

ARNHEM – In Arnhem zitten tach­tig kinderen uit minimagezinnen te springen om een fiets. Ze staan op de wachtlijst bij de stichting Leergeld, dat dit jaar al 350 fietsen heeft uitgedeeld. „We gaan ons maximaal inspannen om de fiet­sen dit jaar toch nog te kunnen le­veren”, zegt Hans Kap, voorzitter van het initiatief Arnhemse Jeugd Doet Mee.

Leergeld vormt het loket van dit jeugdhulpproject. Het in 2011 ge­starte project is een initiatief van de Arnhemse liefdadigheidsfond­sen (Dullertsstichting, Burger- en Nieuwe Weeshuis, Sint Nicolai Broederschap en Vincentiusvere­niging) en de gemeente Arnhem. Ook de
stichting Sara (Siza), Rijn IJssel en 2Switch.

Voorzitter Kap is dankbaar dat de gemeente de steun aan het pro­ject (kleine 30.000 euro per jaar) tot 2017 heeft verlengd. Een geza­menlijke motie hierover van de ChristenUnie, Zuid Centraal en het CDA werd recent door de ge­meenteraad aangenomen. Alleen de SP onthield haar steun. Tot ver­bijstering van Kap. „Ongelooflijk en schandalig.”

Dankzij de motie kan Leergeld de enige beroepskracht ook de ko­mende twee jaar nog in dienst houden, zegt Kap. Ook wordt het makkelijker om sponsoren te zoe­ken en aan ons te binden.

U bent hier