h

Druk vanuit SP leidt tot vangnet kwijtgeraakte AWBZ-hulp

11 november 2010

Druk vanuit SP leidt tot vangnet kwijtgeraakte AWBZ-hulp

De SP heeft zich voortdurend ingezet voor de mensen die door de pakketmaatregel AWBZ hun begeleiding of dagbesteding zijn kwijtgeraakt. Afgelopen zomer opende de SP een meldpunt voor klachten over de (her-)indicatie CIZ en ontving veel signalen dat er snel iets moest gebeuren.

Het vorige College heeft dit laten liggen, terwijl de maatregel al op 1 januari 2009 inging. Er was helemaal niets geregeld voor de tien groepen die daar de dupe van zijn geworden.

De SP heeft hier steeds op gewezen en aandacht gevraagd voor dit probleem. Met name ook voor de groep (ex-)psychiatrische patienten, die vaak vergeten wordt en in een isolement terechtkomt. Hierover heeft de SP in februari van dit jaar schriftelijke vragen gesteld en heeft daarop antwoorden gekregen van de vorige wethouder die ons niet vrolijk stemden. Daardoor werd het nog belangrijker voor de SP het probleem te blijven benadrukken.

Gelukkig heeft het huidige college van b&w wel de dringende noodzakelijkheid ervan ingezien en actie ondernomen door een vangnet te creeren voor Arnhemmers die AWBZ-hulp zijn kwijtgeraakt!

Vangnet voor Arnhemmers die AWBZ-hulp zijn kwijt geraakt

Tussen de 600 en 800 Arnhemmers zijn door een verscherping van de toelatingseisen geheel of gedeeltelijk de begeleiding kwijt geraakt waar ze in het verleden op grond van de AWBZ recht op hadden. De gemeente zorgt voor een tijdelijk vangnet voor deze groep.

Door verzwaring van de toelatingseisen per 1 januari 2009 heeft het Rijk geprobeerd om de kosten van de Awbz terug te dringen (de zogeheten Pakketmaatregel). Veel clienten die begeleiding hadden, zijn deze aanspraken kwijt geraakt en de nieuwe instroom wordt door de zwaardere eisen beperkt. Omdat clienten mogelijk wel in aanmerking komen voor begeleiding vanuit de Wmo heeft de gemeente de taak en de financiele middelen gekregen om de effecten van de pakketmaatregel in 2010 op te vangen. Het college zorgt nu voor een vangnet om ook in 2011 kwetsbare burgers die getroffen zijn door de Pakketmaatregel te helpen. Vanaf 2012 wordt hulp aan deze groep meegenomen in een nieuw zorg- en welzijnsbeleid, dat in de maak is.

Op basis van landelijk onderzoek en op basis van onderzoek binnen de gemeente Arnhem lijken de effecten van de pakketmaatregel mee te vallen. Grote maatschappelijke onrust heeft zich landelijk en ook niet in Arnhem voorgedaan. Maar daarmee is niet uitgesloten dat er individuele situaties bestaan waarbij de effecten mogelijk wel leiden tot vereenzaming, vervuiling, schuldenproblematiek of criminaliteit.

Om daar achter te komen is MEE Gelderse Poort in september 2010 gestart met aanvullend onderzoek naar de gevolgen voor individuele clienten. Waar mogelijk zal MEE Gelderse Poort clienten helpen met het zoeken naar alternatieven. In schrijnende gevallen is het mogelijk om tijdelijk individueel maatwerk te leveren. Niets doen, draagt het risico in zich dat clienten na verloop van tijd alsnog bij de gemeente komen, waarbij de problematiek mogelijk ernstig verergerd is.

U bent hier