Minder opvang, beter leven
Minder opvang, beter leven
Op dinsdag 22 maart heeft het college van B&W het masterplan Minder opvang, beter leven opgesteld. Een plan dat erop gericht is om Arnhemse dak- en thuislozen te helpen de regie over hun leven terug te krijgen. Belangrijke pijlers van het plan zijn een betere doorstroming in de opvang en meer uitstroming, meer aandacht voor preventie en goede nazorg. Dit moet ertoe leiden dat het aantal plaatsen in de dag-, nacht- en crisisopvang in Arnhem in de periode 2011-2014 met vijftig procent kan worden afgebouwd.
Aanleiding voor het plan is de evaluatie van het huidige daklozenbeleid en een bezuiniging van het Rijk van vier miljoen euro. Op dit moment investeert Arnhem jaarlijks ruim 10 miljoen in de maatschappelijke opvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.
Op 30 mei, tijdens de raadsvergadering werd het plan in de raad aangenomen, inclusief een amendement van D66 en SP. Desiree Egberts (SP) hield hier een helder verhaal bij:
Voorzitter,
Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor de medewerkers van Iriszorg, het Jonahuis en alle mensen die zich inzetten voor dak- en thuislozen. Ik heb gesprekken gevoerd en gezien dat jullie dit werk met hart en ziel doen en ik zie dat jullie ook weer aanwezig zijn op de publieke tribune. Dank daarvoor.
Het gaat vandaag ook ergens over: het masterplan Minder opvang Beter leven.
Niemand meer langdurig dakloos in de regio Arnhem. Minimaal een halvering van het aantal dak- en thuislozen in de periode 2011-2014.
Het uitgangspunt van het masterplan is dat opvang van daklozen in principe tijdelijk is en dat mensen zo snel mogelijk de regie over het eigen leven herwinnen en uitstromen. Met daarbij maximale inzet op preventie ter voorkoming van dakloosheid. Daar staan wij achter als SP en ik denk dat bijna iedereen op de visie zelf niets tegen heeft.
Het klinkt dus goed, maar het is wel erg ambitieus en het moet in een erg korte tijdsbestek gerealiseerd worden. Dat is waar de SP bedenkingen bij heeft en vragen over stelt: kunnen we in de korte tijd de preventie effectief laten zijn zodat de instroom in de opvang verminderd? Zijn er voldoende woningen beschikbaar voor de uitstroom? Kan het College de (woon-)begeleiding via de AWBZ rondkrijgen?
Dit zijn slechts enkele vragen. Belangrijkste voor ons is: laten we alsjeblieft niet kapotmaken wat er opgebouwd is en terug naar af gaan. En laten we ook niet vergeten dat er een groep niet in beeld is: de groep die vanuit kamerverhuur dakloos wordt en dus niet binnen de preventie valt. En er zijn ook mensen die niet geregistreerd zijn bij Iriszorg.
Om de risicos omtrent het plan te beschrijven en deze te beheersen, dient de SP mede het amendement in van D66. Een eerder SP-amendement, Meten is Weten, moesten we terugtrekken omdat het College de 22 vragen die daarbij hoorden nog niet kon beantwoorden. Het amendement bestond uit meetpunten die als instrument voor de raad dienden om te kunnen sturen en risicos te beschrijven. Volgend jaar zullen we deze vragen alsnog schriftelijke indienen.
Van de wethouder wil de SP graag een toezegging dat er niemand onvrijwillig op straat beland als gevolg van deze bezuiniging en dat er pas opvangplaatsen verminderd worden als er een alternatief is. Ook willen we een toezegging dat het uitvoeringsplan gewoon op de agenda komt via de normale cyclus, als raadsvoorstel. En we zouden graag zien dat er afspraken gemaakt kunnen worden met woningcorporaties om, bijvoorbeeld 1 keer per maand een woning beschikbaar te stellen voor deze doelgroep.
Tot slot, voorzitter, wil de SP een oproep doen aan alle Arnhemmers! Het slagen van dit plan hangt ook af van de medewerking van de Arnhemmers. Dak- en thuislozen worden vaak gezien als een probleem en wij zouden er juist op en andere manier tegenaan moeten kijken. Het zijn mensen die ondersteuning nodig hebben, mensen die iets minder geluk hebben gehad dan u en ik, mensen die een tweede kans verdienen en recht hebben op woonruimte en een zo normaal mogelijk leven in de buurt. Het kan namelijk iedereen overkomen. Daarom vraag ik om wederzijds begrip en een welkom in de buurt. Elkaar leren kennen is de eerste stap naar een prettige samenleving.
Dankuwel voorzitter.
Desiree Egberts
- Zie ook:
- Floor Scholten