h

ID'ers houden betaald werk, dankzij de inzet van de SP!

17 november 2011

ID'ers houden betaald werk, dankzij de inzet van de SP!

De enorme korting van 20 miljoen op het zogeheten participatiebudget voor Arnhem, komt voort uit een in 2009 afgesproken maatregel van het kabinet Bakenende en Bos. Dat kabinet heeft deze ellende over ons heen gestort en daar zitten we in Arnhem flink mee in de maag. Uit dit budget worden onder andere de ID-banen, de schuldhulpverlening en de re-integratie naar werk betaald. Door deze fikse bezuiniging dreigden veel ID-banen in Arnhem te verdwijnen.

Om die reden werd bedacht dat de werkgevers mee gaan betalen aan de ID-banen. Een bedrag van 4 miljoen in totaal. (Dat is de helft van de loonkosten). Een goede ontwikkeling, maar bij die werkgevers die niet kunnen meebetalen of dat niet willen, zouden de ID-banen komen te vervallen.

Bij de besluitvorming over dit onderwerp had de SP als hoogste prioriteit dat de mensen met een ID-baan zekerheid zouden krijgen en dat ze niet terugvallen in de Bijstand. Kortom: dat ze betaald werk houden!

Deze mensen in een duur traject zetten, is niet gewenst en naar onze mening ook niet zinvol en daarom uitgesloten. Deze mensen doen juist voor maatschappelijke organisaties belangrijk werk en vangen knelpunten op. Ook doen ze wat het college graag wil: werken voor de stad. En vooral in tijden van economische crisis is het belangrijk dat de gemeente investeert in mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De SP wilde de financiele middelen die Arnhem tekort zou komen om dit te realiseren halen uit een verhoging van de OZB bedrijven, maar daar was geen meerderheid voor in de gemeenteraad. Uiteindelijk hebben we een voorstel ingediend waarin alle ID'ers betaald werk behouden, hetzij bij de huidige werkgever of in een andere betaalde baan.

Het college blijft zich inzetten om de werkgevers mee te laten betalen, maar als dit niet mogelijk blijkt, dan wordt er gezocht naar een maatwerkoplossing zodat niemand werk verliest! In april komt het college met een rapportage over het resultaat van de onderhandelingen met de werkgevers. Daarbij komt een overzicht alle ID banen, de financiele consequenties en een voorstel over wat mogelijk of wenselijk is. Over de kosten die hiermee gepaard gaan, beslist de raad te zijner tijd.

Wat we in ieder geval bereikt hebben is dat alle ID'ers betaald werk houden! Dat is belangrijk! Over de financien discussieren we in april, maar de mensen om wie het gaat hebben nu de zekerheid op werk. In veel andere gemeentes zijn de ID ers domweg ontslagen. In Arnhem is dat gelukkig niet zo! En dat is mede dankzij de grote inzet en druk van de SP gerealiseerd.

Desiree Egberts, Commissie Sociale zaken

De ID baan van Paul:

Omdat het hem niet lukte om 'gewoon' aan de slag te komen heeft hij deze mogelijkheid met beide handen aangegrepen. En daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt van. Eerst wilde geen enkele werkgever hem hebben, want zijn arbeidsproductiviteit zou te laag zijn. Maar met deze ID baan heeft Paul uiteindelijk toch de mogelijkheid gekregen om tegenover inkomen een prestatie neer te zetten. Zijn dagbesteding ervaart hij weer als zinvol, hij kan zich in zijn werk ontwikkelen en dat heeft zijn gevoel voor eigenwaarde versterkt. Het werk biedt hem regelmaat en daarnaast ook een heleboel sociale contacten.

U bent hier