h

schoenendoos

18 maart 2004

schoenendoos

Uit de Gelderlander van 18 maart 2004

Arnhem reageert mat op vluchteling

'Bedroevend", vond fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de Arnhemse SP de opkomst gistermiddag op het Arnhemse Kerkplein. De belangstelling voor uitgeprocedeerde asielzoekers was ook bedroevend. Op een enkele inwoner na betuigden alleen vertegenwoordigers van organisaties en politieke partijen hun steun aan de groep asielzoekers, die gisteren in de Gelderse hoofdstad aankwam.

Op initiatief van het Vluchtelingenplatform, waarbij vluchtelingenwerk, in Arnhem de SP, GroenLinks en de Christen Unie, Amnesty International en de kerken zijn aangesloten, rijdt vanaf 15 maart een bus met uitgeprocedeerde asielzoekers door Nederland. De groep is representatief voor de 26.000 asielzoekers die dit land uitgezet gaan worden. Daaronder ook veel gezinnen met kinderen die hier zijn geboren en vaak al meer dan zeven jaar in Nederland verblijven.

Volgens woordvoerster Lisa Kwak van Vluchtelingenplatform afdeling Arnhem zullen er op termijn in Arnhem 'zeker honderd mensen' het land uitgezet worden. Wanhopige mensen. Om die mensen te steunen, is de busactie opgezet en hebben de organisaties zich verenigd. Ook wethouder Veenstra kwam gistermiddag even langs. Meer dan 'we zorgen voor noodopvang en hebben een schrijnende gevallen-beleid' had hij niet te melden. "We moeten het rijksbeleid uitvoeren."

In de Arnhemse Parkstraatkerk aan de Kastanjelaan 22e is inmiddels een spreekuur voor wanhopige asielzoekers geopend. Deze mensen kunnen daar tussen twee en vijf uur terecht voor hulp.

U bent hier