h

Help Zuid Centraal de zomer door!

6 april 2004

Help Zuid Centraal de zomer door!

Artikel uit de Gelderlander van vandaag:

'Burgerforum' als stem van het volk
Door HARM GRAAT

ARNHEM - De partij Zuid Centraal introduceert een nieuwe manier om kiezers een stem te geven: het burgerforum. Het idee is een groep onafhankelijke Arnhemmers te laten meepraten over actuele onderwerpen.

"We denken aan groepen van wisselende samenstelling", zegt Zuid-Centraalraadslid Lea Manders. "We zoeken een club van een man of vijftien die met ons in discussie gaat over zaken als de ontwikkeling van een nieuw stadshart in Zuid en de aanleg van een haven in de binnenstad. Of de komende bezuinigingen. Daarnaast willen we een flinke groep burgers via e-mail gaan raadplegen. Niet alleen in Arnhem-Zuid, ook in Noord."

Coalitiepartij Zuid Centraal, die vijf van de 39 stoelen bezet in de Arnhemse gemeenteraad, belooft op voorhand zeer serieus naar de stem van het burgerforum te luisteren. "Het krijgt voor ons een vrij zwaar gewicht. Anders hoef je er niet aan te beginnen."

Zuid Centraal komt naar eigen zeggen met het burgerforum om 'een breder geluid uit de Arnhemse samenleving op te kunnen pikken'. "De deelnemers zijn straks onze zintuigen in de stad." Volgens Manders blijft de partij tot nu toe te veel hangen in haar eigen, beperkte kringetje. "En als partij word je vooral benaderd door belangenverenigingen die ergens voor of tegen zijn. We hebben ook behoefte aan een onafhankelijk geluid van gewone burgers."

Volgens de Nijmeegse hoogleraar politicologie Monique Leijenaar is de oprichting van een burgerforum bijzonder in Nederland. "Ik kan eigenlijk geen ander voorbeeld bedenken, al zijn er natuurlijk wel partijen die via internet de meningen van hun kiezers peilen." In een paar Europese landen, waaronder Noord-Ierland, wordt al wel ge

U bent hier