h

Draussen vor der Tür

19 oktober 2004

Draussen vor der Tür

Soldaat Beckmann keert na de oorlog als een gebroken man terug naar zijn vaderland. Zijn vrouw heeft hem al die tijd dood gewaand en in zijn bed slaapt nu een andere man. Het leven heeft voor Beckmann geen enkele zin meer . Hij poogt zich te verdrinken in de Elbe, maar de rivier vind hem te jong -ga eerst maar eens leven- en werpt hem terug op haar oevers. In zijn ouderlijk huis wonen andere mensen. Vader en moeder hebben zich met het gas uit het fornuis van het leven beroofd. De vrouw die hem er over inlicht, vindt het vooral zonde van de kostbare brandstof. God is een oude man geworden waar niemand meer in gelooft en alleen met de doodgraver gaat het erg goed.

Draussen vor der Tür neemt je mee op een aangrijpende reis door de gedachtenwereld van een soldaat. Een plek waar voor hoop, redding en levensvreugde geen plaats meer is. De schrijver Wolfgang Borchert werd tot tweemaal toe door de Nazi's als staatgevaarlijk gevangengezet na het uiten van kritiek. Als gevolg van deze ontberingen overleed hij op 26 jarige leeftijd. De laatste twee jaren voor zijn dood wist hij nog enkele werken te voltooien, waaronder het theaterstuk Draussen vor der Tür

Voor het eerst las ik dit boek op de middelbare school voor mijn duitse lijst. Onlangs kocht en las ik het opnieuw en het blijft een van de meest indringende boeken die ik over de oorlog gelezen heb.

U bent hier