Zo kan het ook…
Zo kan het ook…
Uit de Gelderlander van 29 september:
Lammers weg door
Werk en Scholing
Door onze verslaggeversDE STEEG - De Rhedense wethouder Ap Lammers (VVD) heeft gisteren zijn ontslag ingediend. De wethouder lag onder vuur omdat hij het niet nodig achtte beslissingen rond Werk en Scholing met het college van B en W en de gemeenteraad te overleggen.
Lammers is de eerste wethouder die vanwege het faillissement van Werk en Scholing, een door zeven regiogemeenten opgerichte instantie die langdurig werklozen aan een baan moest helpen, is opgestapt.
Lammers vertrek houdt vooral verband met zijn besluit om eind 2002 op de valreep Werk en Scholing opdracht te geven vijftig reïntegratietrajecten uit te voeren. Daarmee was zes ton gemoeid, een bedrag dat direct naar de noodlijdende instantie is overgemaakt.
Gezien de problemen waar Werk en Scholing toen al mee kampte, liep de gemeente Rheden een groot risico door deze opdracht te verstrekken. Lammers besloot dit toch te doen, om zo een bijdrage te leveren aan het herstelplan van de stichting, die steeds minder opdrachten kreeg. Vanuit zijn wethoudersfunctie was Lammers tevens bestuurslid van Werk en Scholing.
Toen de stichting begin dit jaar failliet ging, was slechts de helft van de vijftig trajecten uitgevoerd. Rheden heeft dus drie ton te veel betaald, en kan aansluiten in de rij schuldeisers. De kans dat nog iets van het geld terugkomt, is klein.
De gang van zaken rond de aanbesteding is aan het licht gekomen door onderzoek van de Rekenkamercommissie. De Rhedense politiek rekent het Lammers zwaar aan dat hij de aanbesteding op eigen houtje heeft verricht. Gisteravond zou de gemeenteraad zich over het rapport van de Rekenkamercommissie buigen. GroenLinks kondigde al aan een motie van afkeuring tegen Lammers in te dienen. Die besloot de eer aan zichzelf te houden en het debat in de gemeenteraad niet af te wachten. "Het past niet bij mijn mens-zijn om sorry te moeten zeggen", motiveerde hij zijn besluit.
Twee weken geleden mochten de Arnhemse wethouders Pijnenburg en Vlam, ook ex-bestuurslid bij Werk en Scholing en ook hevig onder vuur liggend, gewoon blijven zitten. Zij trokken echter wel het boetekleed aan.
Wethouders Pijnenburg (VVD) en Vlam (PvdA) bleven na hun meervoudig gestuntel gewoon zitten. Niet de eerste keer in deze collegeperiode dat falende wethouders door de coalitie krampachtig in het zadel werden gehouden. Wat de coalitie van GroenLinks, PvdA, Zuid Centraal, CDA en VVD daarbij vergeet is dat voor het telkenmale vergoeilijken van grove fouten van haar eigen bestuurders een prijs moet worden betaald.
Democratisch verkozen bestuurders dienen verantwoording af te leggen voor hun daden en consequenties te verbinden aan de gevolgen hiervan. Dat dit keer op keer niet gebeurt, veroorzaakt niet alleen een "sorry- en aanmodder cultuur" in de Arnhemse politiek, het zorgt er ook voor dat het vertrouwen van de burger nog geringer wordt. De Coalitie bewijst de democratie daarmee een zeer slechte dienst.
- Zie ook:
- Gerrie Elfrink