h

De complotten van Lenneke Jaspers, afl: “Scheten”

23 december 2004

De complotten van Lenneke Jaspers, afl: “Scheten”

Lenneke Jaspers beschuldigt Ron Miltenburg, Burgemeester Krikke en mij van het "kopen" van politieke steun.
Persoonlijke rancune lijkt aan deze krankzinnige en ongefundeerde bewering ten grondslag te liggen. Aangezien het niet de eerste keer is dat Jaspers met krankzinnige beschuldigingen komt, is het misschien goed om de verschillende afleveringen eens achter elkaar te zetten.

"Ze intimideren mij met scheten."

Raadslid Lenneke Jaspers kwam al eerder met krankzinnige beschuldigingen aan het adres van collega-politici. Persoonlijke rancune lijkt altijd haar drijfveer te vormen. In onderstaande aflevering opgetekend door Harm Graat van de Gelderlander betichtte ze Leefbaar Arnhem raadsleden van het stelselmatig scheten laten, wanneer zij in de raad aan het woord kwam. CDA raadsleden die naast de Leefbaren (inmiddels PRO-Arnhem) zetelen, bleken echter nooit wat geroken of gehoord te hebben.

Artikel uit De Gelderlander van 01-09-2004

Geruzie in raad met
scheet als donderslag

Door HARM GRAAT

ARNHEM - Ooit vormden ze een hecht oppositieblok tegen de coalitie, nu is het oorlog. Lenneke Jaspers en haar ex - collega's van Pro Arnhem hebben allebei per brief hun beklag gedaan bij de burgemeester. Over elkaar. Het lijkt wel LPF in Arnhem.

De posters van Pro Arnhem zijn op de aanplakzuilen verdwenen als gevolg van 'vernielingen'. Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Ze kan er geen ander woord voor bedenken, zegt ze. "Ik word geïntimideerd. En ik laat me niet intimideren! Ik wil als Arnhems raadslid gewoon mijn werk kunnen doen."

Lenneke Jaspers, nooit om een relletje verlegen, is boos. Op haar ex-collega's van oppositiepartij Pro Arnhem, voorheen Leefbaar Arnhem, de partij waar ze vorig jaar met ruzie vertrok om als politieke eenling verder te gaan.

"Ik heb het niet eerder willen vertellen, maar het nieuwe politieke seizoen staat voor de deur en ik pik het nu niet meer. Ik heb aan burgemeester Krikke een brief geschreven waarin ik meld dat ik word geïntimideerd in de raadszaal. Met sis- en scheetgeluiden, bijvoorbeeld. Hoe dat zit? Als ik vanaf mijn zetel naar het spreekgestoelte loop, probeert mijn ex- partijgenoot Martin van Meurs van Pro Arnhem me met sisgeluiden uit mijn concentratie te halen. En Ton van Beers maakt scheetgeluiden. Ze doen het héél zachtjes en alleen als er geen anderen in de buurt zijn."

In haar brief aan de burgemeester schrijft ze: 'Ik neem het niet langer en verwacht van u als voorzitter van de gemeenteraad hulp als het weer aan de orde is.'

Martin van Meurs, fractievoorzitter van Pro Arnhem, zucht diep. "Eigenlijk zou ik hier niet eens op moeten reageren. Natuurlijk intimideren wij Lenneke Jaspers niet met sis- en scheetgeluiden, we zijn toch niet achterlijk? Ik heb hier maar twee woorden voor. Eén: gelogen. Twee: zielig."

Jaspers' brief aan Krikke is volgens Van Meurs een met wrok vervulde reactie op een brief die hijzelf twee weken geleden naar de burgemeester stuurde. "In die brief doen wij van Pro Arnhem ons beklag over Lenneke Jaspers en haar man Henk. Onder meer omdat ze op de plakzuilen in de stad telkens onze posters verminken. We hebben daarvan aangifte gedaan bij de politie."

Jaspers werpt een geheel eigen blik op de 'plakoorlog'. "Mijn man Henk, in de stad ook bekend als de kunstenaar Dokter Ziel, heeft op de plakzuilen 'Pro Arnhem' veranderd in 'Pro Test'. Omdat Pro Arnhem het oude logo van Leefbaar, dat Henk heeft bedacht en waarvan hij de eigenaar is, opnieuw heeft gebruikt voor Pro Arnhem. Dat is dus jatwerk."

Van Meurs zucht opnieuw, nu nog dieper. "Henk Jaspers heeft het Leefbaar-logo helemaal niet bedacht, het is destijds in samenspraak tot stand gekomen."

De Arnhemse politie bevestigt de aangifte door Pro Arnhem, maar kan er weinig mee. Een woordvoerder: "Wij zien juridisch geen mogelijkheden om het overplakken van posters te bestempelen als vernieling of smaad. Het zijn meer pesterijen."

Hoe het op zo'n LPF-achtige wijze mis heeft kunnen lopen tussen Jaspers en Pro Arnhem, die onder de naam Leefbaar Arnhem anderhalf jaar lang een hecht blok tegen de Arnhemse coalitie vormden, is voor Van Meurs een raadsel. Eerder dit jaar bracht Jaspers hem nog in grote politieke problemen door te onthullen dat hij geld voor de verkiezingskas had aangenomen van toenmalig Vitesse-bestuurder Veenendaal.

"Het enige dat ik vorig jaar tegen Jaspers heb gezegd, is dat zij haar raadszetel zou moeten afstaan aan ons. Ze is per slot van rekening namens Leefbaar Arnhem verkozen in de gemeenteraad. Ik heb haar beticht van zetelroof en daar sta ik nog achter."

Sinds de breuk tussen Lenneke en de anderen, zitten de kemphanen niet meer naast elkaar in de raadszaal. Vijf CDA'ers dienen tegenwoordig als menselijke buffer. Desgevraagd laat CDA-fractievoorzitter Frans Janssen weten nooit iets te hebben gemerkt van intimidaties jegens Jaspers. "Scheetgeluiden? Ik heb ze niet gehoord. Ik zal voortaan een taperecorder meenemen."

Burgemeester Krikke heeft Jaspers en Van Meurs gisteren uitgenodigd voor een gesprek op het stadhuis. Wellicht kunnen de ruziemakers lering trekken uit een wijze les die Herman Brood en Henny Vrienten jaren geleden al de ether in slingerden: Maak van een scheet, boem boem, geen donderslag!

U bent hier