h

Dure Dooie Mus.

18 december 2004

Dure Dooie Mus.

Nog eens 14,5 miljoen euro van uw belastinggeld naar Rijnboog.

âIk ben ongelofelijk blij en trots met deze erkenning van het rijkâ, zegt wethouder van Bodegraven in de Gelderlander âHet laat zien dat Arnhem ook in Den Haag op de kaart staat. En dat het Rijnboogplan behalve groot, omvangrijk en ambitieus ook uniek, realistisch en landelijk de moeite waard is.â

Als ik wethouder van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting was geweest had Ãk dit belastinggeld binnengesleept voor een project waarin betaalbare huur- en koopwoningen centraal staan.

Bodegraven probeert me het gevoel te geven dat ik blij moet zijn dat hij 14,5 miljoen van mijn belastingeuroâs met toestemming van het Rijk mag gaan gebruiken voor nóg méér leegstaande kantoorpanden en winkelruimten en slóóp van nog geen 20 jaar oude, betaalbare woningen. Dat ons geld hier naar toe gaat betekend ook dat een bijdrage voor plannen waaraan Arnhem wél behoefte heeft voorlopig vergeten mag worden.

Trouwens, hoezo erkenning van het rijk voor de plannen? De gemeente heeft alleen dit project voorgedragen en de totale pot bedroeg 150 miljoen en dat moest worden verdeeld over 10 steden. Het geld is bedoeld voor renovatie van de binnenstad, iets wat ook gestalte kan krijgen door rekening te houden mét de huidige schaalgrote én de huidige bewoners. Het zit op geen enkele wijze onlosmakelijk verbonden aan de plannen van Moralés. Elk fantsoenlijk alternatief zou ook gehonoreerd zijn. En sinds wanneer zijn Rijksbijdrages garanties voor de kwaliteit van plannen? Mag ik de rapportages van de commissie Duivensteijn even naar voren halen?

Op geen enkele wijze heeft de wethouder de bevolking weten te winnen voor de nut en noodzaak van zijn megalomane en risicovolle Rijnboog. Het enige wat hij heeft gedaan is schermen met een dure Spaanse architect, een Rijksbouwmeester en nu dus weer met mijn en uw belastinggeld- losgepeuterd van het Rijk. Overtuigende inhoudelijke argumenten moeten tot op de dag van vandaag nog aangedragen worden om door te gaan met de zéér omstreden Rijnboogplannen. Reden om trots te zijn heeft Sander van Bodegraven naar mijn mening dan ook helemaal niet.

Betaalbare huur en koopwoningen dat is waar Arnhem zin in heeft!

U bent hier