h

WC papier van de Aldi

9 december 2004

WC papier van de Aldi

Bezuinigingsdrift raakt iedereen
Door PIET VENHUIZEN

ARNHEM - Sluiting van het Historisch Museum, 123 ambtenarenbanen minder, geen opera's meer in de schouwburg. Deze bezuinigingsvoorstellen presenteert het college van burgemeester en wethouders. De gemeente Arnhem moet in de periode tot en met 2008 structureel 18,5 miljoen euro bezuinigen.

Burgemeester en wethouders willen ongeveer de helft hiervan voor rekening laten komen van de eigen organisatie: er moeten in 2008 123 ambtenarenbanen zijn verdwenen, bovendien moet efficiënter worden gewerkt. Maar de andere helft van het te bezuinigen bedrag komt voor rekening van de burgers in de stad.

Zo wil het college het Historisch Museum in de Bovenbeekstraat sluiten. Waar de collectie heen moet, is onduidelijk. Zeker is dat er in het gebouw van het Museum van Moderne Kunsten geen plek voor is. Het college wil de subsidie voor het enige stadsamateurtheater Cultuurkapel stoppen en wil dat verenigingen zich elders presenteren. 'Huis van Puck' met regionaal amateurtoneel van de Cultuurkapel kan naar het Parktheater, dat geen subsidie meer krijgt. De voorstellingen van het Parktheater kunen naar het KAB-Posttheater, dat met de toename van het aantal voorstellingen zonder gemeentesubsidie moet kunnen.

De schouwburg krijgt geen geld meer om opera's en bijzondere internationale voorstellingen te programmeren. Artistiek centrum Domein moet meer kostendekkend gaan werken. En op de openbare bibliotheek wordt anderhalve ton gekort.

Opvallend is het plan om de fonteinen op de Blauwe Golven en in park Angerenstein dagelijks een paar uur minder te laten spuiten.

Het beheer van een van de Arnhemse kinderboerderijen wil het college uit handen geven aan een zorginstelling. Dan zou een 'zorgboerderij' ontstaan: de cliënten van de instelling krijgen een zinvolle tijdsbesteding aan het boerderijwerk. Welke boerderij in aanmerking komt, is niet vastgesteld.

Arnhem had het plan twee inloopcentra te openen voor drugsverslaafden. Vanwege het te verwachten succes van de drugsboot denkt het college met één centrum toe te kunnen. Waar dat komt, moet nog worden bepaald.

Het college denkt dat de stad in de volgende raadsperiode met één wethouder minder toe kan. Vijf in plaats van zes.

Op leerlingenvervoer willen burgemeester en wethouders jaarlijks 2,5 ton besparen. Nu worden leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan nog thuis opgehaald als zij op twee kilometer of meer van de school wonen. Dat moet vier kilometer worden. Eenderde van het huidige leerlingenaantal moet dan op eigen gelegenheid naar school.

De beperking van het aantal bijstandsgerechtigden met (tot en met 2008) driehonderd personen levert de gemeente drie miljoen op, denkt het college. De gemeenteraad moet de voorstellen van het college nog bespreken. In maart neemt de raad de beslissing.

Met de kop boven het artikel ben ik het niet eens.
Welzijn en onderwijs en Cultuur worden naar verhouding zwaar getroffen terwijl het geldverslindend en miljoenentekortenbarend monster wat Stadsontwikkeling onvoldoende wordt aangepakt.
123 Ambtenaren minder klinkt stoer, maar bedenk dat in het stadhuis vooral beleidsambtenaren werken.

Voor de grote groep beleidsambtenaren gaan staan en zeggen jullie worden gedecimeerd zal er alleen maar toe leiden dat al die individuele ambtenaren zullen gaan bewijzen dat juist zij onmisbaar zijn. Het gevolg: nog meer beleidsnotities en rapporten en dus nog méér bureaucratie met als gevolg juist minder efficientie en dus hogere kosten.

Effectief snijden in de kosten het ambtelijk apparaat kan alleen als dit vanuit een duidelijk visie en met daadkracht en leiderschap gebeurd. Achter de bezuiningsvoorstellen van het college ontbreekt deze visie en daadkracht en leiderschap heeft het college top op heden onvoldoende getoond.

Waar het college de kaasschaaf wil pakken paktde SP de botte bijl.
Wij kiezen voor forse bezuinigingen op de dienst Stadsontwikkeling. Dit kunnen we doen omdat we de ontwikkelingen voor Rijnboog, Stadshart Zuid, en het Stadspark op de Stadsblokken voor onbepaalde tijd in de ijskast willen zetten. De dienst Stadsontwikkeling zal komende jaren wat ons betreft nog maar één speerpunt hebben en dat is de ontwikkeling van (betaalbare) woningen. (o.a. Schuijtgraaf) Hier is immers groot gebrek aan.

Daarnaast kan de binnenstadsmanager worden afgeschaft en het Loket Zuid worden gesloten. De gemeentelijke belastingen voor bedrijven zijn in Arnhem fors lager dan in Nijmegen dus die kunnen substantieel worden verhoogd. De raad zal ook op zichzelf moeten bezuiningen. Hier zijn enkele tonnen te besparen zonder dat de lokale democratie daar onder hoeft te leiden.

Bezuinigingen op Welzijn, Onderwijs en (Volks en Amateur) Cultuur en de Bieb wijzen we van de hand.
De komende tijd zullen we gaan gebruiken om onze voorstellen uit te werken en een financiële vertaling te maken.
Op dit weblog zal een en ander te volgen zijn.

Tot slot wil ik een bezuinigingsvoorstel van het college er in het bijzonder uitlichten; het "plan om de fonteinen minder te laten spuiten". Dit is er waarschijnlijk ingebracht om aan de bevolking te laten zien "we hebben werkelijk overal aangedacht". Maar in mijn ogen getuigt het van een geweldige kneuterigheid. De grijpstuiver die hier op kan worden bespaard zet geen enkele zoden aan de dijk en een symbolische waarde heeft het evenmin. We hebben deze fonteinen niet aangelegd om ze ongebruikt te laten. Als we op deze manier gaan bezuiningen heb ik ook nog wel een voorstel: koop het wc-papier voor de collegetoiletten op het stadhuis voortaan bij de Aldi -enkellaags gerecycled en ongebleekt. Kan structureel zeker enkele tientallen euro's opleveren.

U bent hier