h

Zinloze Bureaucratie

9 februari 2005

Zinloze Bureaucratie

Sinds kort heb ik contact met een 63 jarige Arnhemmer. Hij is al ruim 10 jaar werkeloos. Toen hij zijn laatste baan verloor werd hem van de zijde van de overheid gezegd:"Gaat u maar lekker in de zon zitten, want er komt toch geen werk meer voor u." Hij legde zich er bij neer pakte een studie op en ging als vrijwilliger werken.

Onlangs moest de bijna 64 jarige man zich melden bij de Dienst Inwoners Zaken (voorheen Sociale Dienst) voor een beoordelingsgesprek. Uitkomst van het gesprek was dat hij zich moest gaan melden bij het CWI om zich te laten inschrijven als werkzoekende. aangekomen bij het CWI vroeg men zich daar af wat hij in hemelsnaam kwam doen. Kans op een baan zat er voor hem namelijk niet in, anderhalf jaar voor de inwerkingtreding van de pensioengerechtigde leeftijd. Wel moest de man formulieren gaan invullen waarin hij verantwoording aflegt over de door hem verrichtte inspanningen om weer aan het werk te komen. Formulieren die ook weer beoordeeld moeten gaan worden.

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dit geen enkele zin heeft en dat hier alleen maar een bureaucratische molen mee aan het draaien wordt gehouden. De tijd en energie die hier mee gemoeid is kan beter in mensen worden gestoken die nog wel aan het werk geholpen kunnen worden.

Deze man is niet de enige oudere die met deze onzin geconfronteerd wordt. Dit nieuwe beleid is een gevolg van de Wet Werk en Bijstand. Alleenstaande ouders en personen boven de 57,5 jaar zijn niet meer op voorhand ontheven van de arbeidsplicht. Wel is in deze wet opgenomen dat ouderen die weinig kansrijk zijn, kunnen worden vrijgesteld. Het lijkt me verstandig als de gemeente deze ruimte in de wet optimaal gaat benutten. Bied mensen van 57,5 jaar en ouder een concrete baan aan en als dit werk niet voorhanden is, val ze dan ook niet lastig met deze geld- en energieverslindende zinloze procedures. Op deze manier wordt recht gedaan aan de arbeidsplicht enerzijds en aan de wet gestelde individuele benadering anderzijds. Bovendien wordt hiermee een hoop bureaucratische onzin vermeden.

U bent hier