h

Knellend Keurslijf voor Luxor?

6 maart 2005

Knellend Keurslijf voor Luxor?

Bron:Gelderlander.
Te rigide programma voorLuxor? [23-02-2005]

Poppodium Luxor moet zo veel mogelijk Arnhemmers gaan aanspreken. Maar de manier waarop de 'brede programmering' gestalte moet krijgen, leidt in muziekland tot gefronste wenkbrauwen. 'Heel erg dom.'

Het ombouwen van voormalig bioscoop/discotheek en rijksmonument Luxor tot een poptempel kost 8,2 miljoen euro. De gemeente Arnhem zou daarvan 5,4 miljoen moeten betalen.

Zo veel mogelijk Arnhemmers moeten voor dat geld iets terugzien, is het standpunt van de gemeenteraad en ook vanuit de Arnhemse popwereld is de wens geuit voor een zo breed mogelijke invulling van het beoogde popcentrum, dat het culturele aanbod in de Gelderse hoofdstad moet verrijken.

Breed programmeren wordt door alle partijen toegejuicht, maar de gekozen opzet lijkt het sluitend exploiteren van het ambitieuze popcentrum dat Luxor moet worden niet makkelijker te maken. Zelfs niet met de volgens ingewijden conservatieve begroting.

Het definitieve plan voor Luxor, dat vanavond aan de orde komt in de raadscommissie Cultuur, Educatie en Sport, gaat uit van een strakke indeling. Donderdag is voor studenten, vrijdag voor pop, zaterdag voor dance. Andere dagen worden ingevuld met bijvoorbeeld wereldmuziek, jazz, lezingen en kleinkunst.

Van die indeling wordt 'in principe' niet afgeweken. De plannenmakers vinden een brede programmering van Luxor essentieel en zien de beperkingen die zij zichzelf met een vast programma opleggen als noodzakelijk, hoewel ze de kanttekening plaatsen dat de opzet 'niet voor de eeuwigheid is bedoeld'.

Wie zijn oor te luisteren legt in popland, concludeert dat het misschien beter is om maar meteen van die wat rigide opzet af te stappen. Want wie alleen op vrijdag een band kan of wil neerzetten 'kan het wel schudden', is de teneur. Met name als nieuweling, want Arnhem heeft bepaald geen poptraditie om op terug te vallen.

Een boeker die jarenlange ervaring heeft met binnen- en buitenlandse bands noemt de voorgenomen vaste invulling van Luxor onomwonden 'heel erg dom'. De programmeur van een poppodium dat nog niet zoveel in de melk heeft te brokken, moet juist flexibel kunnen zijn. Zeker als het gaat om het binnenhalen van aansprekende internationale acts.

Die vrijdag moet dan precies passen in het reisschema van een Europese tournee. Bovendien is de concurrentie op vrijdagavond groot. In muziekland heeft de Randstad voorrang op 'de provincie' en geniet een zaal van naam de voorkeur boven een onbekend podium. Tenzij die bijvoorbeeld een hogere gage betaalt.

Dat maakt het voor Luxor lastig zich een positie te verwerven in het Nederlandse clubcircuit en de doelstelling te halen: acht keer per jaar een nationale topper, een dertigtal concerten in het clubcircuit, zo'n veertig optredens in de kleine zaal, vijftig dance-avonden, 35 studentenavonden en daarnaast een reeks andersoortige evenementen.

Dat programma moet jaarlijks 55.250 mensen trekken, die samen zo'n 750.000 euro in het latje brengen. De Luxor-bezoeker betaalt door de bank genomen 7,80 euro voor een kaartje en geeft aan de bar gemiddeld 8,80 euro uit, zo staat begroot.

Dat lijkt aan de behoudende kant. Wie een band uit de vaderlandse top wil zien, betaalt al snel de helft meer dan de tien euro waar de notitie 'Luxor breed poppodium' vanuit gaat. Bovendien verwachten Arnhemse popkenners dat Luxor tien- tot twintigduizend mensen meer zal kunnen trekken dan 55.250. Maar dan moet het brede programma wel gestalte kunnen krijgen.

De formule die wethouder Gast op het nieuwe Luxor los wil laten kan niet op onze instemming rekenen. Ook de Arnhemse popinstellingen zien een dergelijke formule niet zitten. (bron: www.luxor-arnhem.nl) Een rigide programmeringsharnas zal voor grote problemen zorgen bij het boeken van optredens van topartiesten, zoals in het artikel al aangeven wordt. Dit is inderdaad heel erg dom. De wethouder zal de plannen dan ook moeten aanpassen.

U bent hier