h

Referendum: Rijnboog óf Stadshart Zuid.

12 maart 2005

Referendum: Rijnboog óf Stadshart Zuid.

De gemeenteraad van Arnhem ging vorig jaar (tegen de wens van de SP) akkoord met het megalomane Rijnboogproject. Inmiddels was ook al besloten om over te gaan tot een nieuw Stadshart in Zuid. Vorig jaar zomer verscheen een notitie waarin de mogelijkheden van dat nieuwe Stadshart uiteen werden gezet. Die waren talrijk. Echter, in dezelfde notitie werd aangegeven dat de meest interessante mogelijkheden (bioscoop, congrescentrum, hotels) er wel konden maar niet mochten komen. De gemeente wilde koste wat het koste het Rijnboogproject niet in gevaar brengen en concurrentie voor dat project moest in de kiem worden gesmoord. Inmiddels wil een groot aantal partijen in de gemeenteraad zowél het megalome Rijnboog als een volwaardig Stadshart Zuid gaan opzetten.

Dit is erg onverstandig. Er is géén markt voor 2 extra grote bioscopen in Arnhem, twee nieuwe grote congrescentra en ook de Kamer van Koophandel waarschuwde dat er op dit moment al méér dan genoeg winkeloppervlak in de regio Arnhem te vinden is. Op dit moment is er al een grote kantorenleegstand en dan nog eens twee locaties voor grootschalige kantoorontwikkeling aanwijzen kan alleen maar tot nog méér leegstand leiden, ook als de economie weer aantrekt. Het risico is dan ook levensgroot dat uitvoering van beide plannen tot een ongekend groot financieel debacle gaat leiden.

Arnhem zou er dan ook verstandig aan doen om slechts één van de twee plannen volwaardig uit te voeren om het andere plan grotendeels aan de kant te zetten. Als men Rijnboog ondanks alles wil handhaven dan kan in Zuid worden volstaan met de bouw van (betaalbare) woningbouw en als men Stadshart Zuid tot volle wasdom wil laten komen, dan moet men het Rijnboogplan in de ijskast zetten en in plaats daarvan met kleinschalige ingrepen de zuidelijke binnenstad opknappen, ook hier moet dan het accent liggen op (betaalbare) woningbouw.

Een keuze tussen Rijnboog en Stadshart Zuid moet naar de mening van de SP worden gemaakt en de keuze lijkt ons uitstekend geschikt voor een referendum. De Arhemse bevolking kan dan kiezen waar de stad de komende decennia aan haar ontwikkeling werkt: in de Binnenstad of in het nieuwe centrum in Zuid. De verwachting is bovendien dat hier veel meer kiezers voor op de been gebracht kunnen worden, dan voor het huidige referdumvoorstel Stadshart Zuid (keuze tussen twee grotendeels overeenkomende voorstellen)

De voorkeur van de SP gaat uit naar investeringen in het Zuiden. Niet alleen om de balans tussen Noord en Zuid eindelijk te herstellen, maar ook omdat uitvoering van de plannen in Zuid veel gemakkelijker en goedkoper zijn. In het gebied waar het Stadshart Zuid staat gepland, heeft de gemeente al het grootste deel van de grond in handen. In de binnenstad moet nog veel grond worden verworven en bovendien moeten dáár mensen gedwongen uit hun huizen worden gezet.

Met het oog op het referendum zou de gemeente Arnhem de plannen voor een Stadshart Zuid eerst nader moeten invullen. De blokkades die Rijnboog opwerpt kunnen in dat ontwerp terzijde worden geschoven, zodat er uiteindelijk door de Arnhemse bevolking een volwaardige keuze kan worden gemaakt.

U bent hier