h

met een Smoesje op een Snoepreisje

23 september 2005

met een Smoesje op een Snoepreisje

Elk jaar gaan leden van het KAN (Knooppunt Arnhem-Nijmegen, een ondemocratische bestuurslaag tussen gemeente en provincie, met een grote afstand tot de burger - als u er nog niet van had gehoord; dit ligt dus niet aan u...) vrolijk met elkaar op reis naar een mooie toeristische stad ergens in Europa. Dit jaar was het oog van onze weledelgestrenge raadsleden op het schitterende Stockholm gevallen. Van een insider had ik al begrepen dat men deze bestemming wel zag zitten, en dat er alleen nog even een nut en noodzaak bij verzonnen moest worden.

Ach dat was natuurlijk zo gedaan, want in elke grote stad is wel openbaar vervoer en elke grote stad heeft wel een WTC. Dus waarom niet op kosten van de belastingbetaler gaan bekijken hoe een en ander daar geregeld is? En natuurlijk kun je op zo'n reisje naar hartelust met collegaraadsleden keuvelen over de tot standkoming van het dualisme , want dat schijnt een grote hobby van sommigen te zijn.

Volgens Ter Meulen (CDA) was de reis een groot genoegen waarbij in zijn ervaring het nodige ligt opgeslagen dat hij de komende tijd met profijt voor de gemeente kan toepassen en uitdragen. Ik ben erg benieuwd wat dit zal zijn, want van het raadslid Ter Meulen horen we in de Arnhemse Gemeenteraad zelden iets.

Omdat ik enkele jaren geleden heb afgedwongen, dat bij buitenlandse reizen op kosten van de belastingbetaler een verslag met nut en noodzaak moet worden overlegd, heeft de heer Ter Meulen de schone taak op zich genomen de belastingbetaler te overtuigen van het grote nut van deze onderneming. Het resultaat leest u hieronder. De deelnemende Arnhemse raadsleden en wethouders mogen zich wat mij betreft binnenkort in de gemeenteraad gaan verantwoorden voor deze totaal onzinnige snoepreis.

Aan de Agendacommissie van Arnhem
in afschrift aan de raadscommissie Economische en Sociale Zaken,
de (plv) KAN-raadsleden uit Arnhem
het College van Arnhem

betreft: KAN studiereis 2005

Beste mensen,

In mijn brief van 11 juli jl. schreef ik: Zoals ieder jaar heeft het KAN ook dit jaar een studiereis georganiseerd. Het College van Bestuur heeft Stockholm als reisdoel gekozen waar we ons met name zullen laten informeren over de mobiliteit in en rond deze stad en een bezoek zullen brengen aan het World Trade Center. Maar het belangrijkste, niet opnieuw uitgesproken doel is natuurlijk het niet onder tijdsdruk staande contact van KAN raadsleden en overige genodigden onderling. Anders dan ik destijds moest aannemen bleken zich (terecht) twee Arnhemse collegeleden bij het gezelschap te hebben gevoegd, ons lid van het College van Bestuur Inez Pijnenburg en onze wethouder Sander van Bodegraven.
De Agendacommissie verwacht van mij een verslag van deze dienstreis. Wat betreft het expliciete doel van de reis zal een verslag worden gemaakt door de KAN organisatie (zie website en e-bulletin). Ik bepaal me tot wat ik voor het informele deel als eigen doelstelling heb aangegeven: zicht krijgen op de praktische invulling van het dualisme in WGR-verband. Hierbij een kort verslag van mijn bevindingen.

Het dualisme heeft binnen de KAN-gemeenten nog niet geleid tot iets algemeen herkenbare bestuursvorm.
Er blijkt een groepje gemeenten te bestaan dat zichzelf, hoe duidelijk de nieuwe Gemeentewet ook moge zijn, nog steeds als

U bent hier