h

Brief aan Sola Morales

29 december 2005

Brief aan Sola Morales

Vorige week kreeg de Spaanse architect Sola Morales uitgebreid de ruimte in dagblad de Gelderlander om zijn omstreden Rijnboogplan te propaganderen. Ik gebruik het woord propaganderen omdat een gezonde kritische houding van de krant ten opzichte van Sola Morales nauwelijks te bespeuren was.

In het interview draagt de stedebouwkundige despoot de Arnhemse politiek op meer moed te tonen. Wat moet worden uitgelegd als niet verder zeuren en gewoon instemmen met wat hij vanaf zijn tekentafel in Spanje verordoneert in opdracht van de projectontwikkelaars. Kortom: Arnhem moet in de sloot springen, terwijl Morales zelf uiteraard aan de kant blijft staan.

Anderen opdragen moed te tonen en zelf buiten schot blijven, is holle retoriek, spierballentaal die een gebrek aan onderbouwing moet verhullen. Het is eerder Morales die moet moed tonen en erkennen dat zijn plan een grove vergissing is.

Geachte heer Sola Morales,

Uw plan was volgens uw eigen zeggen perfect, het kon niet beter. Men moest vooral niet denken er iets aan te gaan veranderen, want dan zou de samenhang wegvallen en er niets meer van kloppen.

Hoewel ik een bekend tegenstander van uw megalomane plan met de haven ben, heb ik wel meegedacht hoe het Rijnboogplan verbeterd zou kunnen worden. Als men er dan toch mee door wilde gaan, vond ik dat mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de stad. Mijn adviezen waren: Temporisering, minder kantoren, minder winkels, meer woningen, minder slopen, schaalverkleining. Dit alles om het beter bij de stad te laten passen, het meer te laten aansluiten bij de behoeften van de Arnhemmers en vooral ook om de financi

U bent hier